Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Ankara’da Suriyeli göçmenlerin sorunlarına çözüm ararken aynı saatlerde, Ege Denizi’nden yeni facia haberleri art arda geldi. Mülteci ölümlerinin gölgesinde yapılan görüşmelerde 10 maddelik bir mutabakata varıldığı açıklandı.

Bu kapsamda özellikle yasadışı göçe karşı Almanya ile birlikte hareket edileceğini belirten Davutoğlu, “Perşembe günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda konuyu Merkel ile birlikte gündeme getireceğiz, NATO’dan destek isteyeceğiz” dedi. Davutoğlu ve Merkel, görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

SİVİLLERİ BOMBALIYOR

“Bir tarafta Cenevre’de taraflar barış için toplanırken diğer taraftan Rus savaş uçakları Halep, Azez ve civar bölgeyi çok yoğun bombardımana tuttu, sivil kamplar dahil çok büyük sivil zaiyata sebebiyet veren askeri operasyonlar yaptılar. Çoğu İran, Lübnan’dan gelen yabancı savaşçılar desteğindeki rejim güçleri, Halep-Türkiye koridorunu, insani yardımları engelleyecek şekilde kestiler.

Halep fiilen kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Halep ve civarında yaşayan milyonlarca Suriyeli için yeni ve büyük bir insani trajedinin eşiğindeyiz. Bütün bu gelişmeler Rusya ve rejimi destekleyen diğer güçlerin ne kadar samimiyetsiz, barıştan ne kadar uzak bir tavır sergilediklerini gösteriyor.

Türkiye’nin güney sınırlarına yakın bölgede 30 bine yakın Suriyeli birikti. Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız, gerektiğinde alacağız. Ama kimse ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor’ diyerek, açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Yine hiç kimse ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor, bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusu tek başına üstlenmesini bekleyemez.

Almanya Başbakanı Merkel, mülteciler konusunda en duyarlı tavırlardan birini sergiledi. Merkel’e duyarlılığı ve bu külfeti paylaşmada gösterdiği siyasi irade dolayısıyla teşekkürü borç biliyorum.

Perşembe günü NATO Savunma Bakanları toplantısı var. Suriye’den gelen mülteci akınının bütün sonuçları ve NATO’nun devreye girmesi konusunda iki ülke NATO’ya bunu iletecektir. NATO’nun gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin şekilde kullanılması konusunda çaba sarf edeceğiz.

10 MADDELİK MUTABAKAT

Davutoğlu ve Merkel, 4 ayda 7’nci görüşmeyi dün Çankaya Köşkü’nde yaptı. Son olarak geçen hafta Londra’daki Suriye Donörler Toplantısı’nda bir araya gelen iki başbakan, yoğun görüşme trafiğinin ardından Suriye için şu 10 maddede anlaştı:

1- Rusya’ya karşı diplomatik inisiyatif kullanılacak. Suriye’de sivil halka karşı saldırıların durması için diplomatik girişimlerde bulunulacak.

2- AFAD ile ortak çalışma yapılacak, Türk ve Alman yardım kuruluşları sınırda birlikte hareket edecek.

3- Alman polisiyle ortak çalışma yürütülecek.

4- İnsan kaçakçılığına ilişkin bilgi ağı oluşturulacak.

5- Frontex’in (AB sınır yönetim ajansı) daha etkin çalışması için çaba sarf edilecek.

6-Mültecilerin yasadışı göçü konusunda NATO göreve çağrılacak.

7-Suriyeli olmayan mültecilerin geçişi engellenecek ve ülkelerine geri dönmeleri sağlanacak.

8- 3 milyar Euro’luk fon kapsamında hayata geçirilecek projeler Brüksel’e iletilecek.

9- Sahil güvenlik ekibi ortak işbirliği yapacak.

10- Göç idaresi Yunanistan’da muhataplarla görüşecek.

YASAL YOLLARI AÇMALIYIZ 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Suriyeli mültecilere 3 milyon Euro’luk yardımın bir an önce yapılacağını açıkladı. Merkel şu bilgileri verdi:

“Son zamanlarda birlerce insan acı içinde kıvranıyor, bombalara maruz kalıyor. Rusya da Birleşmiş Milletler bildirgesini kabul etmişti ve insani yardım konusunda da mütabık kalınmıştı. Bunun yerine getirilmesi için imzalar atıldı. Suriye’de insanların zor durumda olduğunu görüyoruz.

ORTAK GÖREV TANIMI

Alman Teknik Yardım Kuruluşu da mültecilere yardım edecek. Mültecilerin yeni kamplardaki ihtiyaçlarına yardımcı olacaklar ve Almanya, bu konuda üstüne düşeni yapmaya hazır. İnsan kaçakçılığı konusunda işbirliği yapılacak. Yasadışı göçü engellemek istiyorsak yasal yollarla da bu insanları kabul etmeye hazır olmamız gerekir. Avrupa Birliği Komisyonu’nda bununla ilgili çalışmalar olacaktır. Ortak bir görevi tanımlamamız gerekir.

HIZLI PARA AKIŞI

3 milyar Euro’luk ödeme sözkonusu olacaktır, bu konuda hızlı sonuçlar bekliyoruz. Çocuklar okula gitmek, eğitime başlamak zorunda. Paranın bir an önce akmasının sağlamak istiyoruz ama bu, Türkiye’nin bütün mültecileri kabul etmesi anlamına gelmez. Biz yasadışı göçü kabul etmiyoruz.

TÜRKİYE, GEÇİCİ VATAN

Arada tacirler var, bir taraftan insanlar yasal olmayan yollarla para kazanıyor bir taraftan suçsuz insanlar denizde öldürülüyor. Türkiye geçici bir vatan sağlamaktadır. Suriyeliler için vatanlarına yakın bir yerde olmak da önemli. Bu parayı bir harcayalım kullanalım başka yatırımlar da olabilir. Somut sonuçlar görmemiz gerek.

CAN DÜNDAR YANITI: O KONUYU GÖRÜŞTÜK

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Almanya basınının, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’un tutukluluğuyla ilgili “Almanya sessizliğe büründü. Federal Hükümet bu konuda nasıl hareket ediyor” sorusu üzerine bu konuları görüştüklerini belirtti. Merkel, “Gazetecilerin çalışma koşulları hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Kürtlerle, PKK ile ilgili olarak da her ülkenin de teröre karşı hareket etmek hakkı bulunmaktadır. Sivil halklarla ilgili bir takım ilerlemelerin kaydedilmesi gerekir” dedi.

Davutoğlu ise sorunun siyasi açıklama niteliğinde olduğunu belirterek “Burada Türk Başbakan’ın yüzüne bakarak bu suçlamaların yapılabilmesi, Türkiye’de basının özgür olduğunun bir göstergesi” yanıtı verdi.

195 HATASINI YAKALADI

DİE Welt gazetesinden Deniz Yücel’in Almanca sorusundaki “Türkiye basın özgürlüğünde 159. sırada” ifadeleri simultane çeviride 195 olarak aktarıldı. Davutoğlu fırsatı kaçırmadı ve “193 ülke var” uyarısı yaptı.

CİZRE AÇIKLAMASI: TEYİT EDİLMEMİŞ HABERLERE İTİBAR ETMEYİN

BAŞBAKAN Davutoğlu, basın toplantısında, Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaralıların bulunduğu öne sürülen binaya operasyon yapıldığı iddiası için şöyle konuştu: “Resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi. 

Önümüzdeki kısa bir süre içerisinde inşallah Cizre’de operasyon tamamlanacak. Türkiye’de her mücadele, demokratik hukuk kuralları içerisinde, şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde, kamuoyunu olumsuz şekilde etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sabah Valiliğimizin yaptığı açıklama, bu anlamda temel referans olarak alınmalıdır, diğer haberlerin bir kısmı önemli ölçüde spekülatif nitelik taşıyabilir. Bu konularda da kamuoyumuzun dikkatli olması icap eder.”

Editör: TE Bilişim