Suriye muhalefetinin siyasi kanadındaki en büyük oluşum olan Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Başkanı Halid Hoca, Suudi Arabistan’a gitmeden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Suriye’nin Halep kenti sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerin tahliyesi için yapılan askeri operasyonu değerlendiren Halit Hoca operasyonla ilgili olarak daha önceden Türkiye tarafından bilgilendirildiklerini açıkladı.
Süleyman Şah ve Saygı Karakolu’nun Türk toprağı olduğundan kuşku duymadıklarını ifade eden Hoca, “Türkiye burada hukuka dayalı bir tasarrufunu kullanmıştır. Bu harekatın herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmış olması memnuniyet vericidir. Türkiye Suriyeli kardeşlerini yalnız bırakmadığı gibi, gerek Türkiye, gerek Suriye tarihinin parçası olan hatıratın da selametini düşünerek adım attı. Harekat sırasında kaza geçirerek yaşamını yitiren Türk personele Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz” dedi.

“ORTAK MİRASA GEREKLİ İHTİMAMI GÖSTERECEĞİZ”

Suriye Ulusal Koalisyonu olarak Suriye’deki çatışma ve istikrarsızlık ortamının bir an önce sona erdirilmesi yolunda çaba sarf ettiklerini ifade den Halid Hoca, iç savaş sonrasında Suriyelilere her türlü yardımı yapan Türkiye’ye minnettar olduklar olduklarını söyledi.
Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun tarihi önemine dikkat çeken Halid Hoca, “Ülkelerimiz arasındaki derin dostluk ve kardeşlik ve bağlarımızın bir sembolü ve ortak geçmişimizden bir miras olarak gerekli ihtimamı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı ayrıca Özgür Suriye Ordusu ile Türkiye arasında sürekli bir koordinasyonun mevcut olduğunu söyledi.
Öte yandan Hoca, açıklamalarını Türkçe ve Arapça olarak yaptı.
Editör: TE Bilişim