İlk aşamada ağır silahlı 200 peşmerge geçecek.


Türkiye'nin açacağı koridorda ilk aşamada ağır silahlı 200 peşmerge Kobani'ye geçecek.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin gönderileceği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, peşmergenin destek için Kobani'ye geçişine yardımcı olacaklarını açıklamıştı.

"SİLOPİ - NUSAYBİN VE SURUÇ GÜZERGAHINDAN KOBANİ'YE GEÇECEKLER"

IKBY Parlamentosu'nun kapalı oturumuna katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Oturumda, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin Kobani'ye gönderileceğini söyledi. Bakan, Peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani'ye geçeceğini belirtti." dedi.Bakan Kadir'in, "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle Peşmerge Suriye'ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silah istiyor. Halkımızın isteği üzerine Peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" dediğini aktaran Maruf, "Irak'ta 1960'tan sonra ilk defa asker ülke dışına çıkıyor. Bu da Peşmergeye nasip oldu" ifadelerini kullandı.

GÖNDERİLECEK PEŞMERGELER SURİYELİ DEĞİL

KDP Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav ise, Kobani'ye gidecek peşmergelerin Suriyeli peşmergeler olmadığını söyledi.Kobani'ye gidecek peşmergelerin, daha çok Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor.

Özel eğitim alan ve bölgede IŞİD'e karşı başarılar elde eden Zerevani (Özel Kuvvetler) birlikleri bünyesindeki peşmergelerin, Kobani'ye gönderileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, hükümetin resmi sitesinden yaptığı açıklamada, "Irak Anayasası'nın 121. Maddesi'nin 5. Fıkrası'na göre Peşmerge Güçleri, Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı değildir. Peşmerge, sadece Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin emriyle hareket eder. Bu mesele şu ana kadar Bağdat ile Erbil yönetimi arasında netliğe kavuşturulmadı. Yeni Irak Hükümeti'nin bu sorunu da çözüme kavuşturacağına inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim