Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün, yoksul çocukların dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle 15 kişi gözaltına alındı. 2010 yılındaki projeyi uygulayan polisler ile dershane yöneticileri 'ihalede usulsüzlük'le suçlanıyor. Soruşturmaya konu olan 'ihalede usulsüzlük' iddiasının 5 yıl önce de gündeme geldiği, yapılan idari ve adli soruşturmada herhangi bir usulsüzlük tespit edilemediği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, 2010 yılında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, dezavantajlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla bir proje hazırladı. Valilik tarafından uygun görülen proje Devlet Planlama Teşkilatı'na sunuldu. SODES kapsamında kabul edilen projeyi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) yürüttü. Emniyet, Diyarbakır Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi aracılığıyla 500 yoksul öğrencinin eğitimi için ihale düzenledi. Projenin daha kolay takip edilmesi amacıyla 500 öğrencinin aynı dershaneye gönderilmesi şart koşuldu. Aralarında Sur ve FEM dershanelerinin de bulunduğu birçok dershane şartnamedeki koşulları karşılayamadıkları gerekçesiyle elendi. İhale şartlarına uyan bir dershane ihaleyi kazandı ve çocuklar ücretsiz olarak dershaneye gönderildi.

İhaleden sonra Diyarbakır'da basın açıklaması düzenleyen bazı dershaneler, en düşük fiyatı veren dershanenin elendiğini belirterek, ihalenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından idari, savcılık tarafından da adli soruşturma açıldı. Yapılan soruşturmalarda, en düşük fiyatı veren dershanenin yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirlendi. İhale şartnamesindeki '500 çocuğa aynı anda hizmet verme' imkânı dikkate alınarak ihalenin sonuçlandırıldığı tespit edildi. Bunun üzerine ihale onaylanarak proje uygulandı. Çocukların terör ve suç şebekelerine katılmalarını önlemek ve iyi bir lise kazanmalarını sağlamayı amaçlayan proje kapsamında çocuklara eğitim bursu, kırtasiye, SBS kitapları ve kıyafet yardımı yapıldı. İsteyen öğrencilere İngilizce ve bilgisayar kursları da verildi. Proje kapsamında çok sayıda öğrenci dershaneye devam ederek Fen ve Anadolu liselerini kazandı.

Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra konu yeniden gündeme geldi. Bir süre önce Sabah gazetesinde bir haber yayınlanarak mesele sözde 'paralel yapı'ya bağlandı. Dosyayı yeniden açan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, öğrencilerin dershaneye gönderilmesi amacıyla yapılan ihaleyi gerekçe göstererek, dönemin emniyet müdürleri ve dershane yetkilileri hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Sabahın erken saatlerinde operasyon başlatan KOM ekipleri, aralarında dönemin Diyarbakır KOM Müdürü Halil Dağ ile emniyet amiri Yasin Topçu'nun da aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında gözaltı işlemi başlattı. Operasyonun 7 ili kapsadığı öğrenildi. Diyarbakır'da gözaltına alınanlar Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne (KOM) götürüldü.
Editör: TE Bilişim