Süleymah Şah Saygı Karakolu'nda görev yapan 44 bordo bereli Türkiye'ye getirildi. Operasyon sırasında meydana gelen kazada sonucu karakolda görev yapan 1 asker şehit oldu.... Başbakan Ahmet Davutoğlu operasyonla ilgili açıklama yapacak.Karakolda görev yapan askerlerin geçtiği mesaj üzerine birkaç gün önce operasyon için harekete geçildi. Askerlerin tahliyesi için gece yarısı 50 kadar tank sınırı geçerek bölgeye hareket etti. Hava kuvvetleri unsurlarının hazır beklediği ancak operasyona katılmadığı belirtiliyor.35 kilometrelik hattı geçen kara birlikleri türbeye ulaşarak askerleri tahliye etti. Tahliye sırasında meydana gelen kazada bir karakolda görev yapan bir asker şehit oldu.

TÜRBE DE NAKLEDİLDİ

Operasyonda sadece personelin değil, türbenin de nakledildiği belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, türbedeki naaşların da Türkiye sınırına ancak Suriye topraklarında bir noktaya nakledildiği öğrenildi.Başbakan Davutoğlu konuyla ilgili olarak "Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK'nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir" açıklamasında bulundu. Türkiye sınırına 35 km uzaklıkta bulunan Süleyman Şah Türbesi'ne yapılan operasyonun ayrıntılarını Başbakan Ahmet Davutoğlu, açıkladı. Gece boyunca operasyonu büyük bir titizlikle takip eden Başbakan Davutoğlu, "Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah'ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir" dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklaması:

-"Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir"

-"Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içesinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyon nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum"

- "Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK'nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir"

Dün akşam saat 9'da eş zamanlı operasyonun başlatıldığını dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, türbenin korunması için gereken yapılmıştır açıklamasında bulundu.

İşte Davutoğlu'nun açıklamasında satır başları:

-Son derece başarılı bir operasyon daha gerçekleşmiştir. Bildiğiniz gibi milletimizin Anadolu'ya yürüyüşünün öncüsü olan Kayıboyu yürüyüşünün öncüsü Süleyman Şah'ın Fırat kenarından vefat etmesi Kabil Kalesi'ne defnedilmesi suretiyle orada bizim için son derece mukaddes bir mekan oluşmuştur.

-Suriye'de iç savaşın çıkmasının ardından bir çok kez buradaki toprağımızı korumak için tedbirler alınmıştır. Şu ana kadar da TSK vazifesini yerine getirilmiştir. Ancak son zamanlarda yaşananların ardından Hükümetimiz tarafından operasyon emri verilmiştir.

-Bu emanetler, nakli kubur yine dini bir törenle birkaç saat içinde, geçici bir kaç günlük bir mekanda yine Türkiye'de muhafaza edilecek. İnşallah, kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede, ki şu anda orada bayrağımız dalgalanmaktadır, askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır.

-"Zamanlaması son ana kadar mahfuz tutulan bir operasyon dün akşam saat 21.00 itibarıyla başlatılmıştır. Dün akşam saat dokuzda eş zamanlı iki operasyon birden başlatılmıştır"

-"(Şah Fırat Operasyonu) 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personelle Suriye'ye girilmiştir. Takriben 00.30, yani yarımda birliklerimiz, Süleyman Şah Saygı Karakoluna ulaşmışlardır."

-Bütün birliklerimiz salimen ülkeye dönmüştür.

-Son derece başarılı bir operasyondur. Uluslararası hukuk anlamında hiçbir hakkımız zayi edilmemiştir. Manevi değer itibarıyla yine Suriye toprakları içinde her türlü korunak altında alınmıştır. Bu konuda gerekli bildirimler de yapılmıştır. Bir milletin ancak ve ancak tarihine sahip çıkmasıyla geleceği inşa edebileceğine inandığımızı vurgulamak istiyorum. Tarihine ve tarihi sembollerine sahip çıkamayan milletler geleceği inşa edemezler.

-Herhangi bir istismara meydan vermemek için manevi emanetler alındıktan sonra geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir.

-Operasyon kararı Ankara'da alındı. kimseye sormadık. Koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra bilgi verildi.

-Türbedeki 38 personel Türkiye'ye getirildi.

IŞİD'in Süleyman Şah Saygı Karakolu'na saldırı için hazırlık yaptığı istihbaratı üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT dün gece ortak bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyon 18.30 sıralarında İHA'ların türbe etrafında keşif amaçlı uçuşu gerçekleştirmesiyle başladı. 50'ye yakın zırhlı araçla operasyon timi bölgeye intikale başladı. 150 Özel Kuvvetler (Bordo Bereli) personeli ile 25 MİT elemanından oluşan operasyonla birlikte Süleyman Şah Saygı Karakolu tahliye edildi.

TSK: Geride değerli emanet bırakılmamıştır

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin, "Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir. Şah Fırat Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur."

Türkiye'nin sınır dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik IŞİD tehdidi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye sınırını geçerek sınır ötesi operasyon düzenledi.

Alınan bilgilere göre, türbedeki naaşlarla birlikte kutsal emanetler de Türkiye'ye getirildi.
Editör: TE Bilişim