ABD'de bir Türk firmasına oldukça ilginç bir taklitçilik davası açıldı.Sabah'ın haberine göre Amerika'da bir iştiraki bulunan İzmirli silah üreticisi Hatsan; Sturm, Ruger & Co firması tarafından kendi silahını kopyalamak ile suçlanıyor. Almanlar'ın efsanevi İkinci Dünya Savaşı silahı Luger'den esinlenilerek yapılan silah için Ruger firması dava sürecini başlattı.

1949'da kurulan Sturm, Ruger & Co, ilk silahını Almanlar'ın 9 milimetrelik Luger'i ve Amerikan Cold Woodsman'dan esinlenerek üretti. ABD basınında çıkan haberlere göre Ruger, Mark serisi tabanca için açılan davanın muhatabı ise Hatsan USA. Dava 8 Aralık'ta Arkansas Federal Mahkemesi'nde açıldı. Hatsan'ın iştiraki olan Hatsan USA Arkansas Bentoville'de bulunuyor.

SON TARİH OCAK

Aradığımız Hatsan firmasından herhangi bir yetkili görüş belirtmezken Ruger'in 1949 yılından bu yana silahı ürettiği belirtiliyor. ABD'li Ruger, her türlü reklamın yasaklanmasını talep ettiği belirtilirken silahı da piyasadan çekmesini istiyor. Hatsan'ın Ocak başına kadar konu hakkında görüş belirtme zorunluluğu bulunuyor.

İLK PATENT 1898'DE ALINDI


Luger P08 ya da popüler adıyla Luger; 1898 yılında Georg Luger tarafından patenti alınmış bir silah. Alman silah üreticisi Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) tarafından 1900 yılından itibaren üretilmiş; yarı otomatik, kendini dolduran tabanca. 20'nci yüzyılın ilk yarısında siviller ve ordu mensupları için popüler bir silah oldu. Farklı tasarımı, dayanıklılığı, menzili ve zamanının en güçlü tabancası olmasıyla efsane haline geldi. Silahın en can alıcı özelliği şarjörü ve namlusu değiştirilmek kaydı ile aynı mekanizmanın hem 7.65 mm hem 9 mm fişek atabilmesi.
Editör: TE Bilişim