İstanbul'da ve bazı illerde başlatılan 'Paralel Yapı' operasyonu kapsamında, emniyet güçleri bazı adreslere eş zamanlı baskın düzenledi. 'Paralel yapı' soruşturmasında aralarında polis ve medya çalışanlarının yer aldığı 31 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu, şu anda toplam 27 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alınanlar arasında. Hakkında gözaltı ve yakalama kararı bulunan gazeteci-yazar Nuh Gönültaş'ın ise yurt dışına çıktığı belirlendi.

3 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

İfadeleri alınan şüphelilerden "Tek Türkiye" dizisi ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy ve senarist Makbule Çam Elamdağ serbest bırakıldı. Gözaltındaki 24 kişinin ifade işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan 4 kişiden biri olan Zaman gazetesinin eski köşe yazarlarından Hüseyin Gülerce'nin de Yalova'dan bugün geleceği ve İstanbul Adliyesi'nde ifade vereceği öğrenildi.

ŞÜPHELİLERDEN 6'SI SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Gözaltına alınan şüphelilerden 6'sı sağlık kontrolünden geçirildi.

Aralarında "Tek Türkiye" dizisi senaristi Ali Kara ile aynı dizinin yapımcısı Salih Asan'ın da bulunduğu 6 şüpheli, Çevik Kuvvet minibüsüyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Şüpheliler tek tek minibüsten indirilerek adli tabiplikte muayene edildi.

Yaklaşık yarım saat hastanede kalan şüpheliler, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine geri götürüldü.


Şüphelilerin tamamının evinde veya iş yerlerinde arama kararının bulunduğu belirtildi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şüpheliler hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları" yönünden işlem yapacağı öğrenildi.


Soruşturmanın, 2009 yılında El Kaide ile bağlantılı oldukları iddiasıyla önderliğini "Molla Muhammed" olarak bilinen Mehmet Doğan'ın yaptığı ve "Tahşiyeciler" olarak adlandırılan gruba düzenlenen operasyonu da kapsadığı öğrenildi.

Gözaltı kararı verilen bazı şüphelilerin, dizi film üzerinden "Tahşiyeciler" hakkında "suç ve delil uydurdukları'' gerekçesiyle operasyon başlatıldığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 25 kişinin sorgulamaları Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sürüyor. Polis ekiplerinin, 2 kişiyi daha gözaltına almasıyla şüpheli sayısı 27'ye yükseldi.

Jandarma ve polis ekipleri bugün saat 06.00 sıralarında merkez Tepebaşı İlçesi'nde, Samanyolu TV'de yayınlanan 'Sungurlar' ve 'Tek Türkiye' dizilerinin yapımcısı Salih Asan'in evine geldi. Görevliler, Asan'ı gözaltına alarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Aynı saatlerde yine Samanyolu TV'de yayınlanan 'Sungurlar' dizisinin yönetmeni Engin Koç, merkez Odunpazarı İlçesi'ndeki evinde gözaltına alındı. Koç ve Asan'ın sağlık kontrolünden geçirilmesinden sonra İstanbul'a götürülecekleri ifade edildi.

Soruşturma kapsamında Tek Türkiye dizisinin senaristleri Makbule Çam Alemdağ ile Ali Kara ve dizinin bir oyuncusu, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne polisler nezaretinde getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi.

Bu arada polisler, sabah 07.15 sıralarında Yenibosna'daki Zaman gazetesi binasına geldi. Bina dışında ve içinde protestolarla karşılaşan polisler, Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'ya tebligat yaparak, ifade vermek üzere Emniyet'e gelmesini istedi. Dumanlı, Emniyet'e gitmeyeceğini, gazete binasında gözaltına alınmak istediğini söyledi. Polisler, işlem yapmadan binadan ayrıldı. Daha sonra tekrar gazete binasına gelen aynı polis ekibi, Dumanlı'yı gözaltına aldı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın evinde de arama yapıldığı belirtildi.

Sabah saatlerinde polis ekipleri Samanyolu TV'nin binasına geldi. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, ifade vermek üzere, kendi aracıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gitti.

Operasyon kapsamında Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder gözaltına alındı.

HAKAN ŞÜKÜR GAZETE BİNASINDA

İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de aracıyla gazete binasına geldi.

DUMANLI: GELİN EMANETİNİZİ ALIN

Zaman gazetesi önünde açıklama yapan Ekrem Dumanlı, Cuma günü Başsavcı'ya haklarında soruşturma olup olmadığını sorduklarını ancak "böyle bir şey yok" yanıtı aldıklarını söyledi.

Dumanlı, kendisinin ifade için emniyete çağrıldığını belirterek, “Adaletten kaçan bir insan olsaydım burada olmazdım. ‘Kendisi gelsin’ demiş. Gözaltı ve arama kararı varsa ben niye geleyim? Sayın müdürüm. Lütfen gelin ve emanetinizi alın” dedi.

GÖZALTINA ALINDI

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, gazete binasında gözaltına alındı. Gözaltı kararı yüzüne okunan Dumanlı, ifadesi alınmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

KARACA: BEDEL FEDA OLSUN


Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, emniyete giderken yaptığı açıklamada, “Herkes hakkını helal etsin" diye konuştu.

Karaca, şöyle konuştu: “Biliyorsunuz demokrasilerde bazen bedel ödenir. Bu bedelse milletimize feda olsun ne olacak. STV yayın grubu yayını ve yaptığı projelerle her zaman milletin takdirini kazanmış bir yayın kuruluşudur. Bu kuruluşta bulunmaktan her zaman gurur duydum. 15 yılı aşkın bir zamandır kardeşçe gönül gönüle vererek buradayız. Bundan böyle de çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”

7 POLİSE GÖZALTI

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu çerçevesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görevli ismi açıklanmayan bir komiserin gözaltına alındığı belirtildi.

Operasyon kapsamında, Elazığ'da bir rütbeli polisin gözaltına alındığı ve İstanbul'a gönderildiği belirtildi. Daha önce İstanbul'a görev yapan polisin tayininin bir süre önce Elazığ'a çıktığı kaydedildi.

Operasyon çerçevesinde Tunceli'de de bir polisin gözaltına alındığı bildirildi.

Hakkında gözaltı kararı bulunan Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser A.C. evinde gözaltına alındı.

Mardin'de ise aynı operasyonla ilgili olarak 2 polisin gözaltına alındığı bildirilirken, polislerden birinin Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğu belirtildi.

Gözaltına alınan polislerin sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a gönderildiği öğrenildi.

Hakkında gözaltı kararı çıkarılan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru Ç.Ö ise izinli olarak geldiği Kahramanmaraş'taki yakının evinde sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet Müdürlüğüne götürülen Ç.Ö, buradaki işlemlerin ardından Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla terörle mücadele ekibi eşliğinde soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi.

Bu arada soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartıldığı iddia edilen Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru M.K'nın evinde bulunamadığı, gözaltına alınabilmesi için arama çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

BAŞSAVCI SALİHOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheyi açıklayarak, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın, kararın tebliğine rağmen teslim olmaması üzerine usulüne uygun biçimde gözaltına alındığını kaydetti.

Başsavcı Salihoğlu yaptığı yazılı açıklamada 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındığını bu kişilerin, "Bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek sözde Tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine bir soruşturma başlatıldığı belirtti.

31 şüphelinin isminin verildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye Şen Vardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam, Engin Koç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Arslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün ve Recep Güleç'in, 13 Aralık 2014 tarihli talimatımızla, 'silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik ve iftira' suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir"

Salihoğlu, şüpheliler hakkında saat 08.00 itibariyle gözaltı ve yakalama işleminin başlatıldığını ve İstanbul'da şu ana kadar 12 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Açıklamada, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin de "Şüpheli Ekrem Dumanlı'ya yakalama ve gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen halen görevlilere teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla içinde bulunduğu Zaman Gazetesi binasına usulüne uygun biçimde girilerek şahsın gözaltına alınma işlemi gerçekleştirilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Editör: TE Bilişim