Dışişleri Bakanlığı'ndan gercekleşen duyuruda , Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un "Ege'de gerginliği artırıcı ifade ve faaliyetlerinin onay görmez " olduğu açıklandı .

Beyanatta , "Göreve geldiğinden bu yana Türkiye'ye yönelik kışkırtıcı bir tutum seyrettiği görülmüş olan Yunanistan Savunma Bakanı'nın Ege'de gerginliği artırıcı nihayet faaliyetleri ve ifadelerini onay görmez buluyor, Yunan hükümetini bu sorumsuz davranışları bir lahza evvel denetim altına almaya ve aklı selime davet ediyoruz" söylendi .

Sorumsuzca hareketlerin sürdürülmesinin Türk-Yunan ilişkilerinde ve Ege'de gerginliğin artması dışında bir amaca hizmet etmeyeceğinin vurgulandığı duyuruda , bu durumun iki memleket ilişkilerinin geliştirilmesi ve Ege'deki sorunların çözülmesi için ortaya konan çabalara ziyan vereceği kaydedildi.

Beyanatta , Türkiye'nin Ege'deki hak ve menfaatlerini uluslararası hukuk çerçevesinde alacağı tedbirlerle korumaya kararlı olduğu bir defa daha tüm ilgili taraflara duyurulurken, Ege sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla olağan diplomatik diyalog mekanizmalarından yararlanma gerekliliği de bir defa daha vurgulandı.

TÜRKİYE’NİN TEPKİSİNİ ÇEKEN ADIMLAR

Başbakan Aleksis Çipras’ın koalisyon hükümetindeki ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin lideri Kammenos’un 27 Ocak’ta ant edip savunma bakanı olarak göreve başladıktan akabinde ilk icraatı 29 Ocak’ta Kardak Kayalıkları’na çelenk yılmak oldu. 1996 yılındaki Kardak krizini anma merasimleri çerçevesinde askeri helikopter ile kayalıklara giderek, hayatını kaybeden üç Yunan askerin anısına havadan denize çelenk attı. Kammenos’un bu icraatı esnasında kısımda Türk ve Yunan cenk uçakları ile kıyı emniyet botları arasında gerilimli dakikalar yaşandı.

11 ve 12 Şubat’ta yaptığı Kıbrıs Rum Kesimi ziyareti esnasında Türkiye’ye yönelik sert beyanatlar yaptı. Rum kesimindeki Yunan birliği ELDİK’in karargâhını ziyaretinde “Siz saldırı birliğisiniz. Bu birlik vakit olgunlaştığında işgal topraklarına (KKTC’yi kastediyor) özgürlük bayrağını dikecek” diye belirtti . Rum yönetimine cenk uçağı satın almasını önerdi. Ancak Rumlar “Ekonomik kriz var. Paramız yok” diye cevap verdi.

Kammenos Yunan medyasına göre, dün de Ege’de Farmakonisi (Bulamaç), Agathonisi (Eşek Adası), Ro, Megisti (Meis) ve Strongili ada ve adacıklarındaki Yunan askerlerini ziyareti esnasında ; Yunan cenk uçakları, Bulamaç ve Strongili üzerinde alçak uçuşlar gerçekleştirmekte olan Türk cenk uçaklarını arka çevirdi.
Editör: TE Bilişim