Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken seçimi kazanma olasılığı en yüksek parti olan Syriza’nın iktidara gelmesi halinde Euro ve AB’nin geleceği üzerine senaryolar da yazılmaya başlandı.

Seçimi kazandığı takdirde AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin ‘kurtarma paketini’ yürürlükten kaldıracaklarını ve borçlarını ödemeyeceklerini belirten Syriza’nın lideri Alexis Tsipras’ın bu politikası, AB’ye maliyetini de gündeme getirdi. ‘Kurtarma paketi’, AB ekonomisi için çok büyük bir miktar olmasa da Yunanistan’ın AB’den çıkması Euro’nun geleceğini yakından ilgilendiriyor. 240 milyar Euro’luk ‘kurtarma paketi’nin şartlarının kabul edilemeyeceğini her fırsatta dile getiren Tsipras’ın ‘koşulları yeniden konuşmamız gerekiyor’ söylemi Avrupa ülkelerinde neler yaşanacağına da dikkatleri çekiyor.

Fransızlar’dan da 644 Euro

Uzmanlar, Yunanistan’ın 240 milyar dolarlık krediyi ödememesi durumunda bunun Avrupa’da soğuk bir dalga yaratacağını belirtirken,Almanya başta olmak üzere kurtarma paketine katkı yapan ülkelerin vatandaşlarına maliyeti ağır olacak.

Fransa merkezli Ekonomik Araştırmalar Direktörü Eric Dor’un AB verilerine dayandırarak açıkladığı bilgilere göre, ‘kurtarma paketine’ 56.5 milyar dolarlık katkı yapan Almanya’nın, Yunanistan’daki olası solcu hükümetin kredileri ödememesi durumunda her vatandaşının cebinden 699 Euro çıkacağını söyledi.

Fransa için 42.4 milyar dolarlık bir maliyete mal olacak böyle bir gelişmenin, Fransız vatandaşlarına maliyetinin ise kişi başına 644 Euro olacağı açıklandı.

Dor, İtalya’ya maliyetin 37.3 milyar Euro, her vatandaşa da yaklaşık 600 Euro’luk maliyeti olacağını söylerken, İspanya’ya 24.8, Hollanda’ya 11.9, Belçika’ya 7.2, Avusturya’ya 5.8 , Portekiz’e 1.1 milyar Euro’luk maliyet olabileceğini belirtti.

Öte yandan Avrupalı bankalar kendi içlerinde stres testleri yaparak Yunanistan’ın Euro’yu bırakma olasılığına karşı tedbir almaya başladı. Bankalar iki yıl önce rafa kaldırdıkları acil durum planlarını yeniden ortaya çıkarmaya başladı.
Editör: TE Bilişim