Milyonlarca çalışanın gündemi ‘eriyen emekli maaşları’ oldu. Sosyal güvenlik uzmanlarından 2008 yılından sonra yatırılan primlerin maaşları eriteceğini öğrenen binlerce çalışan gelecekte bağlanacağı emekli aylığının düşmemesi için sigortalarını durduruyor. Çünkü 5 yıl fazladan sistemde kalan ve prim yatıranların emekli maaşı 183 lira eriyor.

"EMEKLİ MAAŞIM DÜŞECEK Mİ?"

Sigortadan çıkanların yanında işverenle anlaşıp 30 gün yerine 5 gün prim yatıranlar da bulunuyor. Mağdur olmak istemeyen vatandaşlardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Alo 170 hattına da “Prim yatırdığım için emekli maaşım düşecek mi?” soruları yağıyor.

MAAŞ YILLIK 36 LİRA ERİMİŞ OLUYOR

40 milyar liraya ulaşan sosyal güvenlik açıklarını kapatmak için 2008’de yapılan reform, emeklilikte bağlanacak maaşları eritiyor. 7 bin gün primi doldurmasına rağmen emeklilik yaşı için çalışmaya devam edenlerin emekli maaşlarından her ay 3 lira eksiliyor. Böylece prim yatırmaya devam edenlerin emekli maaşı yıllık 36 lira erimiş oluyor.

ÇALIŞANLAR SİGORTA YATIRMAKTAN VAZGEÇTİ

5510 sayılı Kanun’la fazla prim ödedikçe emekli aylıkları düşüyor. Hal böyle olunca emeklilik hayali kuranların ödediği primler maaşlarını eritmeye başladı. 10. Kalkınma Planı’na bu sorununun çözülmesi yönünde hedef konuldu. Ancak son Torba Kanun’da bu konuda bir düzenleme yapılmadı. Daha fazla prime daha fazla maaş yerine düşük maaş ortaya çıkınca da çalışanlar sigorta yatırmaktan vazgeçti.



KAYNAK: Milliyet
Editör: TE Bilişim