Filistin lideri Şeyh İzzeddin El-Kassam, Türkiye’de ilk kez Esenler’de anıldı.
Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) kanadı "Kassam Tugayları"nın adını aldığı Filistin lideri İzzeddin El Kassam, Türkiye’de ilk kez Esenler’de anıldı. Esenler Dörtyol Meydanı’nda başlatılan “Gazze İçin Fedakar Ol” Yardım Çadırı’nda gerçekleştirilen programda, Gazeteci Yazar Ahmet Varol, İzzeddin El Kassam’ın Gazzeliler için neden önemli olduğunu ve askeri birliklerine neden Kassam adını verdiklerini anlattı.
"İLMİ VE ASKERİ YÖNDEN ÇOK GÜÇLÜYDÜ"
İzzeddin El Kassam’ın Suriye’de doğduğunu söyleyen Ahmet Varol, Kassam’ın 1’inci Dünya Savaşı zamanında Osmanlı Ordusu’na yazıldığını dile getirdi. Kassam’ın her zaman ilmi bilgisini geliştirmek için eğitim aldığını ifade eden Varol, şunları söyledi: "O ilmi yönüyle, ümmetçilik bilincinin kaybedilmemesi için çabaladı. İtalya’nın Libya’ya, Fransa’nın Cezayir’e saldırmasının ardından, ümmet bilinicinin korunması için hareketler başlattı. Şam, Fransızlar’ın eline geçinceye kadar onlara büyük kayıplar verdirdi. Şeyh İzzettin Kassam, sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini gördüğünden beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte 1921’de Filistin’e gitti. İzzettin Kassam Filistin’e varınca Hayfa şehrine yerleşti ve burada öğrenci yetiştirip, halkı İslami yönden şuurlandırmak için vaaz ve irşad çalışmaları yaptı. Kassam hem ilmi hem de askeri yönden çok güçlüydü. Kassam, İngiliz sömürgeciliğine karşı silahlı mücadele verirken 1935’te hayatını kaybetti. Cenazesine binlerce kişi katılmış, Hamas’ın silahlı kanadına onun adı verilmiştir."
Programlar kapsamında Esenler’de gazeteciler, sanatçılar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Gazze başta olmak üzere ülkeden yaşanan insanlık dramını ve Filistin davasını anlattılar. Bazı Mavi Marmara gazileri ve şehit yakınları da Esenler Dörtyol Meydanı’na gelerek kampanyaya destek verdi.
Kaynak: iha