Rehber öğretmen Hatice Telli, velilere yönelik düzenlenen seminerde çocuklara ders yapma sorumluluğunun kazandırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Bağcılar Belediyesi tarafından Mahmutbey Bilgi Evi’nde düzenlenen “Verimli Ders Çalışmada Ailenin Etkisi” konulu seminere konuk olan rehber öğretmen Hatice Telli, velilere önemli uyarılarda bulundu. ‘Çocuğun dersini yapmasının yanı sıra, dersini yapma sorumluluğu kazanması da gerekir’ diyerek konuşmasına başlayan Telli, eğitimin ana dizinde başladığını ifade etti. Her söylenen kelime ve davranışın çocuğun kişiliğine konulan bir tuğla olduğunu vurgulayan Telli, kendisini dikkatle dinleyen velilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Ailelerin çocuklarıyla birlikte ders çalışmaları çok önemli. Çocuğunuza planlı olmasını ve programlı çalışmayı öğretin. Ders çalışma süresi 40 dakikadan fazla tutulmamalıdır. Her ders için uygun çalışma stratejisi belirleyin. Özellikle uzun vadeli proje ödevlerinde çalışmayı kısımlara ayırın. Zaman belirleyin. Çocuğunuzun yaptığı ödevi kontrol ederken hatasını yüzüne doğrudan söylemeyin. Onun bulmasına yardımcı olun. Günlük tekrarlar yapmasını sağlayın.”
Çocuğun yeterli vakit oyun oynamasına izin verilmesi gerektiğini söyleyen Telli, sağlıklı beslenme konusunda da uyarılarda bulundu. Telli, çocuğun unutkanlık sorunu yaşaması halinde küçük not defteri kullanılmasının gerektiğini söyledi.
“ÇOCUĞUNUZA YAŞINA UYGUN SORUMLULUK VERİN”
Çocuğun sabah çantasını hazırlamasına yardım edilmesinin önemini anlatan Telli, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ona yaşına uygun sorumluluklar verin. Kimseyle kıyaslamayın ve kitap alışkanlığı kazanması için ailece birlikte kitap okuyun. Çocuklarınızla sadece ders konusunda iletişim kurmayın. Onlarla sohbet edin, oyun oynayın, gelecekle ilgili planlar kurmasını sağlayın.”
Öğretmenle irtibatta olunması gerektiğini de kaydeden Telli, “Çocuğunuzun zorlandığı dersleri birlikte yapın ve eksiklerini de birlikte tamamlayın. Okul faaliyetlerine mutlaka katılın. Onu gösterdiği çabadan dolayı da ödüllendirin. Bunun için çeşitli yollar deneyebilirsiniz. Örneğin yıldız toplama gibi” dedi.
Kaynak: iha