Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin gündemindeki önemli maddelere ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Konuşmasına, İzmirli oda başkanları ile gerçekleştirdikleri Çin seyahatine ilişkin özet bir bilgi sunarak başlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Çin’in İzmir’de başkonsolosluk açması, İzmir’e özel bir önem verildiğinin göstergesidir. Kentin bütün dinamikleri, Merkezi Hükümetimizle birlikte umarım İzmir’e yatırım çekeriz. Zaten orada belirli konularda girişimlerde bulunduk. Kardeş şehir ön protokolünü imzaladık. Ocak-Şubat aylarında Xiamen Belediye Başkanı buraya gelecek ve protokol imzalayacağız. Çok ince eleyip sık dokuyarak yavaş hareket ediyorlar ama karar verdikten sonra hızla ilerliyorlar” dedi.
Özel İdare mallarının dağıtımında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “sıfır” çektiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, bu duruma tepki olarak 11 Ekim tarihinde bir yürüyüş düzenleyeceklerini belirterek, “Bu 4.5 milyon liralık mal, bu servet İzmirli’nin hakkıdır” şeklinde konuştu.
Kentin son dönemde en çok tartışılan konularından biri olan stat meselesine de değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, şöyle devam etti:
“Bizim ihtiyacımız olan, kentin kuzey ve güneyine 20-25 bin kişilik gerçek anlamda futbol statları yapmaktır. Bunları sadece stat olarak değil bir spor kompleksi, bir spor köyü olarak değerlendirmek istiyoruz. 2011 yılında bu noktaya gelmiştik. Orada Örnekköy’de 80 dönüme bir spor köyü yapmayı hedefliyorduk. Bugün, bir ‘karşı kampanya’ başlatılıyor. Oysa Örnekköy’ün hiçbir problemi yok. Şu anda orada stat yapmamak için hiçbir neden de yok. Biz yapılacak işin kalıcı olmasını, kentin trafiğine zarar gelmemesini, orada yaşayan insanların ve kentin zarar görmemesini istiyoruz. Onun için de sağlıklı proje ve sağlıklı planlama yapılmasını istiyoruz.”
Stat yatırımları konusunda görüşmek üzere Gençlik ve Spor Bakanı’ndan ve Müsteşarı’ndan aylardır randevu beklediğini ancak beklediği yanıtın bir türlü gelmediğini açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu işin doğru yapılması için çırpınıyorum ve doğru yapılmasını anlatmaya çalışıyorum. Seçimden bu yana, Gençlik ve Spor Bakanı’ndan randevu talep ediyorum. Bir türlü görüşemedik. Ona da bunları söyleyeceğim. Bunların yerleri yanlıştır. Bunlarını doğru yerde yapalım. TOKİ, ihalede ne yer belirtmiştir ne bir şey! TOKİ’nin yasasına, kurallarına göre bir Bakan istediği yere, isterse Ahmet efendinin bostan tarlasına her türlü yapı yapılabilir. Biz İzmirli olarak spor altyapısını güçlendirecek bu projeyi istiyoruz. Adam gibi tesis yapılsın, Gençlerimiz kitle sporu yapsın ve kalıcı bir eser yapalım diye bir düşüncemiz var. Randevu geldiğinde gidip konuşup bunları söyleyeceğiz. Alsancak Stadı’nın yeniden yapılmasından yanayız. Ama bu işin hangi aşamada olduğunu bilmiyorum çünkü Spor Bakan’ından 6 aydır randevu alamadım. Ben İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanıyım, her gün arıyorum. Bu ayıp da bana yeter! Çok meşgul, hep yurt dışında, hep şehir dışında… 5 dakika konuşacağım, çıkacağım. Bu hükümet içinde her bakandan randevu aldım ama bu Bakan’dan alamıyorum. Derdi de nedir bilemiyorum. Dedesini de çok iyi tanıyorum. Dedesinin de bana, babama ve aileme çok büyük saygısı vardır” şeklinde konuştu.
Bir soru üzerine, Kalkınma Bakanlığı’nın 3 senedir İZKA’ya bir kuruş para göndermediğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Sadece sanayi, ticaret odaları ve yüzde 95 oranında Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla yürüyor. İZKA’nın üç senedir dağıttığı paranın neredeyse tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesi karşılıyor” dedi.
Organize sanayi bölgelerine ilişkin düşüncelerini de açıklayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“50-100 kişi biraya gelelim, OSB’lerden arazi olalım, varsın boş dursun diye bir anlayış olmaz. Zaten İzmir’deki OSB’ler dolsa İzmir’in sanayi üretimi ikiye katlanacak. Bir boş alan dururken, başka bir boş alanı işgal etmenin bir anlamı yok. Bizim sanayi üretimine de, üretimde kalifiye elemana da ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan Kent Kolej’inde ilk olarak asfalt tamiri, bordür, parke taşı, karo taşı döşeme konularında eğitim vereceğiz. Türkiye’nin en pahalı kaldırımını yaptık, işçilikte perişan olduk.”
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi ile İzmir’in en ciddi problemlerinden biri olan katı atık entegre tesisiyle ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını söyledi.
“Dünyanın en iyi belediye başkanları” yarışmasında finale kalan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu kutlayan Yorgancılar, “Kendisi Türkiye’den tek belediye başkanı olarak finale kaldı. İnşallah birinci olursunuz. www.worldmayor.com sitesinden oy kullanarak kentimizin tanıtımına destek olma fırsatı da bulacağız” dedi.
İhracatta firma büyüklüklerine göre bazı notlar olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Türkiye ihracatının yıl sonunda 150 milyar dolar civarında seyretmesi bekleniyor. Aslında Türkiye’nin yüzde 98’i KOBİ. Bunların desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’nin geleceği açısından esas mozaik burasıdır. Bence Türkiye’de bir KOBİ Bakanlığı ve bir KOBİ bankası kurulmalı. İnşallah bunlar önümüzdeki süreçte değerlendirilir” diye konuştu.
Kaynak: iha