Ödemiş ve çevresinde önemli gelir kaynaklarından olan zeytinde bu yıl verim yılı olduğu belirtildi. Kasım ayının ortalarına doğru başlaması beklenen yağlık zeytin hasadı öncesinde yağmur beklentisi içine giren üreticiler, ovalardaki zeytin ağaçlarının sulandığını fakat bayırlardaki zeytin ağaçlarının yağmur beklediğini belirttiler.
Ağaçlardaki ürünün bu yıl geçen yıldan iyi olduğunu ifade eden üretici Halil Şurupçu, “Bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz” dedi. Zeytin üreticilerinin yağmurlarla birlikte rahat bir nefes alacaklarını belirten uzmanlar da üreticinin yağmur beklentisi içinde olduğunu söylediler.
Zeytin toplarken dallarının kırılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, ağacın toprakaltı ve toprak üstü organları arasında denge kurulması gerektiğini bunun da budama ile yapıldığını belirterek, “Sürgünlerin gelişmesi ve kısa zamanda verim alınması için dikkatli bir budama yapılması gerektiğini” söylediler.
Budamanın ilkbaharda yapılması gerektiğini uzmanlar, kışı solgun geçen zamanlarda budama işlemlerinin daha geç yapılması gerektiğini söylediler. Zeytin ağaçlarındaki verticillum solgunluğu hastalığına da henüz çözüm bulunamadığını ifade eden üreticiler de her yıl üç dört ağacın kurumaya devam ettiğini ifade ettiler.
Kaynak: iha