Kadınların üreme sistemlerini olumsuz yönde etkileyen çikolota kistlerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Önder Koç,“Çikolata kisti bizim tıpta endometriozis dediğimiz hastalığın yumurtalıktaki formudur. Her adet döneminde bir kanama yaratıyor bu kistik yapı, çikolata kistinin tedavisinde öncelikle hastayı cerrahi işlem yapmalı mıyız? yapmamalı mıyız? o ön plana çıkıyor. Burada hastada istediğimiz şey nedir? Hasta bize gelirken hangi şikayetle geliyor? Ağrı şikayeti mi, kasık ağrıları mı yoksa gebe kalmasında yaşanan zorlukları mı? Biz bunu değerlendiriyoruz. Çikolata kistinin büyüklüğü, yumurtalara verdiği hasar, yumurtalık da oluşturduğu rezerv bozukluğu bunların hepsi değerlendirildikten sonra önce hastaya cerrahi işlem yapılıp yapılmamasına karar veriyoruz. Cerrahi yapılmasına karar verilen hastada en önemli sorun, bu cerrahi işlem açık mı, kapalı mı olacak? Hastanın kafasını karıştıran bu sorundur.”diye ifade etti.

Kapalı cerrahi yöntemin kadınların üreme sistemini koruduğunu vurulayan Koç,“Böyle bir durum büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü yüksek çözünürlü kameralarla, büyük büyütmelerle yapılan bir ameliyat. Dolayısıyla sizin yumurta dokunuzu, yumurta rezervinizi çok daha net bir şekilde koruyor. Burada hastalarımız şüpheye düşmemeli, açık mı kapalı mı olacak şeklinde. Açık olan şey daha net görülür diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Çikolata kistlerinin tekrar edebileceğinin altını çizen Koç,“Biz bu hastalığı ameliyat edeceksek, bunun faydasını, niçin ameliyat ettiğimizi, ne hedefliyoruz bunu çok net olarak öncesinde karar vermeliyiz. Kistin tedavisinde cerrahi büyük bir önem taşıyor. Bu kronik bir hastalıktır, kronik bir hastalık olduğu için de tekrarlama olasılığı vardır. Bu nedenle kapalı ameliyat tecrübeli eller de yapılırsa cerrahi bu hastalar için büyük bir şanstır.Çikolata kistinde, cerrahi yöntem olarak kapalı cerrahi yöntemler dünya da altın standarttır. Türkiye’de de kullanılmaya başlanmıştır. Sağladığı fayda büyük çözünürlü kameralar, küçük aletlerle yapılan mikro cerrahi ve yumurtalık rezervinin korunmasıdır. Bu nedenle kapalı cerrahi yöntemleri tedavisini çikolata kistlerinde yaygın olarak öneriyoruz. Kapalı ameliyattan sonra hasta yaklaşık 6 saat sonra normal rejimine başlar. Ayağa kalkar ve yürümeye başlar. Bu nedenle hasta için büyük bir konfor, büyük bir avantajdır."diye ifade etti. 
Editör: TE Bilişim