24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Kastamonu’da tören düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanında Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenklerin sunumuyla başlayan tören, Halk Eğitim Merkezinde devam etti. Törende konuşan Vali Şehmus Günaydın, belli bir yaşa geldikten sonra bireylerin topluma kazandırılması ve geleceğe hazırlanması için öğretmenlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Çocuklarımızın topluma nasıl daha yararlı olabilir, çevresine, insanlığa, devlete millete nasıl faydalı olur diye öğretmenlere emanet ediliyor. Bireyler alışkanlıklarını belli bir yaşa gelene kadar ailesinden ve çevresinden ediniyor. Belli bir yaşa geldikten sonra bireyin topluma kazandırılması ve geleceğe hazırlanması için de öğretmenlerimize ihtiyaç duyuyoruz. Topluma nasıl daha yararlı olabilir, çevresine, insanlığa, devlete millete nasıl faydalı olur diye bir ele emanet ediyoruz. Geleceğimizin inşasında çok önemli görevler üstelenen öğretmenlerimiz, çocuklarımızı ahlaklı, çevresine saygılı, bilgili, ülke ekonomisine katkı verebilecek şekilde yetişmesi için her türlü çabayı ve gayreti üstün bir hizmet anlayışı ile ortaya koyuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti kurduktan sonra bunu çok iyi bir şekilde vurgulayarak ‘Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseriniz olacaktır’ diyerek öğretmenlerin önemini açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Bundan daha önce de ifade edildi, ‘Milletleri kurtaracak olan ancak ve yalnız öğretmenlerdir’ diyerek Mustafa Kemal Atatürk yine öğretmenlerimizin toplum için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha açık ve net bir şekilde vurgulamıştır” dedi.
Türk Milleti’nin öğretmenlere ayrı bir önem verdiğini aktaran Vali Günaydın, “Bizler ‘bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ diyen bir inancın mensuplarıyız. Tabi bunların hepsini alt alta topladığımız zaman öğretmenlerimiz için yaptıklarımızı göz önünde bulundurduğumuz zaman ne yaparsak yapalım haklarını ödeyemeyeceğimizi de bir kez daha anlamış oluyoruz. Toplum olarak millet olarak öğretmenlerimize çok önem veriyoruz. Çocuğumuzu götürüp teslim ettiğimizde ‘eti senin, kemiği benim’ diyoruz. Biz her şekilde çocuğumuzu geleceğimizi öğretmenlerimize emanet ediyoruz. Bu da öğretmenlere ne kadar inandığımızın ve güvendiğimizin bir ifadesi” diye konuştu.
“KAYNAKLARIMIZI ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ İÇİN KULLANIYORUZ”
Bilgiye verilen önemin her geçen gün artarak devam ettiğini açıklayan Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çelik ise, “Çocukları geleceğe hazırlayan, onların kaliteli bireyler olarak yetişmesi için rehberlik eden öğretmenlerin toplumdaki rolü ve değeri çok arttırmaktadır. Nitekim Atatürk, öğretmenlerimize verdiği önemi ‘Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır’ sözleri ile ifade etmiştir. Kalkınmanın temel şartı eğitim ve öğretimdir. Bir ulusun çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi, eğitim ve öğretimin kaliteli ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesine bağlıdır. Ancak eğitim sorunlarını çözen uluslar; kültür, sanat, bilim, teknoloji ve sosyo-ekonomik alanlarda kalkınabilir ve ilerleyebilirler. 2023 yılında dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedefleyen devletimiz, hükümetimiz ve bakanlığımız bu hedefe bilgili nesillerle ulaşılacağının bilinci ile bütçeden en büyük payı geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz yavrularımızın eğitimine ayırmaktadır. İlimizin maddi ve manevi kaynaklarını en verimli şekilde çocuklarımızın eğitimi için kullanmanın gayreti ile görev yapmaktayız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenler, yemin etti. Emekliye ayrılan öğretmenlere de hizmet şeref belgeleri ve plaketleri verildi. Resim sergisinin de yer aldığı tören, Öğretmen Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.
Kaynak: iha