Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aytül Erdoğmuş, yeni evli kadınların balayı dönemlerinde daha fazla enfeksiyon riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Yeni evli kadınlarda en hassas dönemin balayı adı verilen evlilik sonrası ilk günler olduğunu belirten Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aytül Erdoğmuş, bu süreçte oluşabilecek ‘balayı sistiti’ hastalığına karşı kadınları uyardı. Balayı günlerinin kadınların üreme sağlığı açısından önemine dikkat çeken Op. Dr. Aytül Erdoğmuş, “Balayı dönemi, kadının en fazla enfeksiyon riski ile karşı karşıya kaldığı ve en hassas olduğu dönem. Daha sonraki süreçte vücut enfeksiyona karşı direnç geliştirebileceği için bu dönemde daha dikkatli olunmalı.” dedi.
ANNE OLMAYA ENGEL OLABİLİR
Balayı sistitinin ilk başta idrar yolları enfeksiyonlarına, ilerleyen evrelerde de pelvik enfeksiyonlara neden olabileceğini kaydeden Op. Dr. Aytül Erdoğmuş, “Bu enfeksiyon da tüplerin tıkanması ve yapışmasına ve dolayısıyla ileride çocuk olmama durumuna neden olabiliyor. O nedenle şüphe oluştuğunda hemen tedaviye başlanması gerekiyor.” diye konuştu.
UMUMİ YERLERDEN UZAK DURULMALI
Balayı döneminde kadınların umumi yerlerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Aytül Erdoğmuş, “Balayında otellerdeki ortam hijyeninin yanı sıra, umumi havuzlara ve temiz olmayan denizlerine girildiği için enfeksiyona yatkınlık döneminde daha ciddi problemlere neden oluyor. Bu nedenle kadınlar ortam hijyeni ve illaki havuz ya da denize girecekse, buraların olabildiğince temiz olmasına dikkat etmeliler.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha