Talas Belediyesi, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen mimarlık haftası etkinliklerinde geleceğin mimarları Talas’ta buluştu. Törende konuşan Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Tarihi doku zengini Talas’ın büyük projelere imza atan mimarlarla geleceğin mimarlarını buluşturmasını mimarimiz açısından önemli buluyorum" dedi.
Kurban Bayramı’na denk gelmesiyle 26-29 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen Dünya Mimarlık Günü ve mimarlık haftasında geleceğin mimarı öğrenciler, tarihi dokusu ve kültürel zenginliğiyle dikkat çeken Talas’ta bir araya geldi. Tarihi Tol Kilisi’de düzenlenen açılış törenine Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ERÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Gonca Büyükmıhcı, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Ragıp Dost, şehir dışından gelen mimarlar ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılışında konuşan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, mimarlığın sadece bina üretim süreciyle sınırlı olmadığını belirterek, sosyal sorumluğu da yerine getirdiğini kaydetti. Velibaşoğlu, "Yapılı çevrenin, sağlıklı ve kamu yararı gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi, mimarların, yerel yönetimlerin, ilgili tüm kurumların ve meslek örgütlerinin ortak sorumluluğudur. Toplum, aidiyet ve kimlik duygularının sanatsal ve mekansal ifadesi olarak kamusal alanlara, geleceğin mirasını oluşturan yapılı çevreye ve ülkenin tarih, kültür ve yaşam dokusunun temeli olan mimarlığa sahip çıkmaktadır. Sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için tüm doğal kültürel ve mimari değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalara devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyor, meslektaşlarımızın ve toplumumuzun dünya mimarlık gününü kutluyoruz" ifadelerini kullandı.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise dünya mimarlar günü ve mimarlık gününü tebrik ederek başladığı sözlerine mimarlığın kültürümüzü ve tarihimizi yansıttığını söyledi. Başkan Palancıoğlu, şöyle konuştu: "Mimar Sinan’a sahip bir şehir olarak Kayseri’nin farklı olması önemli. Bu hissiyatla mimarların Kayseri’de farklı projelere imza atması çok önemli. Talas Belediyesi olarak hayata geçireceğimiz projelerde dikkat ettiğimiz husus mimari tarzıyla farklı yapıları bir sonraki nesillere bırakmak. Çalışılan ve yaşanan ortam insanın psikolojisini çok etkiliyor. Tarihi eserlerle, ahşap ve taşlarla bir arada olmak insana huzur ve motivasyon veriyor. Mimarlar yaptıkları projelerle günlük yaşantımızı, kültürümüzü ve düşüncelerimizi belirlemede önemli rol oynuyor. Bu nedenle mimarlar önemli bir toplumsal görevi yerine getiriyor"
Konuşmaların ardından büyük projelere imza atan mimarlardan Tülin Hadi ve Cem İlhan, bilgi ve tecrübelerini geleceğin mimarlarına aktardı. Açılış Türkiye genelinde iki yılda bir gerçekleştirilen ulusal mimarlık sergisiyle sona erdi.
Kaynak: iha