Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası tarafından 14’üncüsü düzenlenen "Anadolu Odaları Eğitim Semineri" başladı.
Antalya Belek’te yapılan seminere İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerden gelen oda başkanları ve meslek mensupları katıldı. Seminerin açılışında konuşan Konya SMMM Odası İsmail Turan, Torba Yasa nedeniyle bu günlerde büyük bir iş yoğunluğu ve iş yükü ile karşı kaşıya bulunduklarını söyledi.
Konya SMMM Odası olarak 2 bin 50 üyesine hizmet veren, yılda ortalama ellinin üzerinde eğitim faaliyeti gerçekleştiren, istihdam ortamı oluşturmaya çalışan ve bu doğrultuda iş garantili kurslar açan girişimcilik projesi ile ekonomiye katkı sağlayan bir oda haline geldiklerini belirten Turan, kamu kurumlarıyla toplantılar yaparak sorunların çözümü yolunda adımlar attıklarını kaydetti.
İsmail Turan bazı sorunların çözümü için hem bölge milletvekilleri hem de üst birlikleri TÜRMOB’a dosyalar sunduklarını ifade ederek, “Torba Yasada çıkartılan, ‘Yeminli Mali Müşavirlerin (YMM) tasdikten doğan mali sorumlulukları ile disiplin sorumlulukları ayrı ayrı müstakil bir rapor ile tespit edilir. Bu kapsamda YMM hakkında sorumluluk raporu yazılabilmesi için YMM’nin yazılı savunması istenir’ ibaresi konulmuştur. Son günlerde meslektaşlarımız hakkında fazlaca sorumluluk raporları yazılmaktadır. Torba Yasa’da YMM’ler için çıkartılan hükmün SMMM’ler içinde çıkartılmasını talep etmekteyiz. Bu konu ile ilgili Ankara ve yerel bazda konunun takipçisi olacağız” dedi.
Turan, Türkiye Muhasebe Formu’nun Konya’da yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
“ANLAŞMA SAĞLANIRSA TEMSİLDE ADALETİ SAĞLARIZ”
AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez ise yaptığı konuşmada, kendisinin de meslek mensubu olduğunu anımsatarak, sorunları çok iyi bildiğini bildirdi. Üs birlik TÜRMOB’da temsilde adaletin sağlanması gerektiğini kaydeden Üzülmez, “Yakınmayla bir yere varamayız. TBMM çatısı altında farklı siyasi partilere mensup 25 mali müşavir var. YMM’ler TÜRMOB yönetiminde her zaman çoğunlukta temsil edilir, bu hiç adil değil. 81 oda ve TÜRMOB anlaşırsa oda yönetiminde temsilde adaleti sağlarız” diye konuştu.
Kamu Gözetim Kurumu Başkanı Seyit Ahmet Baş, son çıkarılan Torba Yasa’nın mükellefler açısından pek çok imkanları barındırdığını, finansal tabloları düzenlemek için bir çok imkanın sunulduğunu belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından seminere katılanlara Doç.Dr. Ahmet Büyükşalvarcı ve SMMM Özgür Işık, ‘Tarım ve Hayvancılık Muhasebesi’ni anlattı.
Kaynak: iha