Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Teknokent ve Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi tarafından TÜBİTAK , Türk Patent Enstitüsü, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Mevlana Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen ‘Selçuk TTO Patent Proje Pazarı’ açıldı.
Dedeman Otel’de gerçekleştirilen açılış törenine Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, TÜBİTAK temsilcileri, akademisyenler ve firma temsilcileri katıldı. Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknokent işbirliğiyle patent/buluşları ticarileştirmek, patentleri geniş kitlelere tanıtmak, ortak Ar-Ge partnerlerinin bir araya geleceği bir platformda buluşmak, yatırımcılara özgün ürün veya teknoloji arayışına uygun yeni yatırım alanları sunmak, firmaların mevcut ürün veya süreçlerini geliştirmelerine destek olmak ve teknolojik çözüm ortaklığı platformu oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen toplantı kapsamında firmalar ve yatırımcılar da buluşları inceleme ve buluş sahibi akademisyenlerle ikili görüşme fırsatı buldu.
“TİCARİLEŞTİRMEYİ ÖNEMSİYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi hakkında katılımcılara bilgi veren Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı, Selçuk TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Sade, “Teknokent olarak ticarileştirmeyi oldukça önemsiyoruz. Bu konuda Teknokent bünyesinde önemli adımlar atıldı. Buluşa dayalı çok sayıda şirket kuruldu, lisanslama gerçekleşti. Bu çok önemli. İnşallah bundan sonra da bu gelişmeler devam edecek. Patent proje pazarı düşüncesi de işte bu noktada çıktı. Çünkü sizin 180 buluşluk bir patent havuzunuz varsa artık bunun toplumun tüm kesimlerine etkili faaliyetlerle duyurulması gerekiyor. Bunun kapalı kalmaması tüm Türkiye’ye ve dünyaya açılması lazım. Biz tüm Türkiye’deki teknoloji transfer ofisleriyle ortak çalışmak istiyoruz. Karşılıklı olarak buluşlarımızın ticarileştirilmesini istiyoruz. O yüzden böyle bir ortam sağlamak istedik” dedi.
“PATENT KONUSUNA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ.”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, “Ülkelerin gelişmişlik düzeyine bakıldığında gelişmişlik seviyesinde elde ettikleri patentlerin ve bu patentlerin ticarileştirme seviyesinin oldukça önemli olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığmızda bu ülkelerin patent sayısı açısından da ön planda olduğunu görüyoruz. Türkiye de son yıllarda patent sayısı açısından bir kıpırdanma içerisinde. Biz de Selçuk Üniversitesi, Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi olarak buna katkıda bulunmak istiyoruz. Nitekim baktığımızda son açıklanan girişimcilik ve yenilikçilik indeksinde sıralamaya ilk 10’da giren tek Anadolu üniversitesiyiz. Patent sayısı açısından ise Türkiye’de 1. sırada yer almaktayız. Elbetteki bunu yeterli görmüyoruz. Sadece ve sadece patent almak ve buluş yapmak değil aynı zamanda bunların ticarileştirilmesini de istiyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından patent sahiplerini destekleyen kişi, kurum ve kuruluşların temsilcilerine protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Daha sonra akademisyenler ortaya koydukları buluşların tanıtımına yönelik yaptıkları kısa sunumlarla katılımcılara bilgi verdi. ‘Selçuk TTO Patent Proje Pazarı’ kapsamında ayrıca Konya ve çevre illerden gelen 145 buluş da ‘Genç Mucitler Sergisi’ adı altında sergilendi.
Kaynak: iha