Irak’ta yaşananlardan dolayı aylık bazda ihracat kaybı yaşayan Konya’da, İmalat Sanayi Güven Endeksi arttı. Konya Sanayi Odası (KSO) ve TEPAV işbirliğiyle yapılan ve Türkiye’de yerel bazda bir ilk olan araştırma sonuçlarına göre, Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Ekim ayında 1.8 puan yükseldi.
Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi sonuçları ile ilgili bilgi veren KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Eylül 2014’te -2,6 puan değerini alan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Ekim ayında 1,8 puan yükselmiştir. Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin geçen aya göre yükselmesinde mevcut stok düzeyindeki azalma ve mevcut siparişlerdeki artış etkili olmuştur. Bu yükselişin, özellikle en büyük ihracat pazarımız olan Irak’ta yaşananlardan olumsuz etkilenen Konya’nın önümüzdeki aylardaki ihracatına pozitif yansıyacağını öngörüyoruz” dedi.
Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nde öne çıkan diğer bazı sonuçlar da şu şekilde:
Konya imalat sanayinin yüzde 28,3’ü, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. İmalat sanayideki genel gidişata bakılınca Konya’nın son 1 ayda Türkiye geneline göre daha kötü durumda olduğu görülmüştür. Konya’da faaliyet gösteren sanayicilerin yüzde 0,7’si önümüzdeki 3 ayda kısa vadeli Türk Lirası kredi faiz oranının artmasını, yüzde 70,3’ü ise düşmesini bekliyor.
KONYA İMALAT SANAYİDE ÜRETİMİ EN ÇOK İŞGÜCÜ EKSİKLİĞİ KISITLIYOR
Araştırmaya göre; Konya imalat sanayide faaliyet gösteren firmaların üretimini en fazla işgücü eksikliği kısıtlıyor. Firmaların yüzde 26’sı üretimlerini işgücü eksikliğinin, yüzde 24’ü diğer faktörlerin, yüzde 23,7’si finansal kısıtların, yüzde 22,7’si ise yetersiz talebin üretimlerini kısıtladığını ifade ederken, üretimlerini kısıtlayan herhangi bir neden olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 3.
EKİM AYININ LİDERİ DAYANIKSIZ TÜKETİM MALLARI SEKTÖRÜ OLDU
Ekim ayında Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Bu sektörü dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecek sanayi ve yatırım malları sektörleri takip etti. Bu 4 sektör hem pozitif hem de endeks değerinin üzerinde değerler aldı. Tüketim malları sektörü ise negatif değer almasına rağmen endeks değerinden daha yüksek değer aldı. Madencilik ve taş ocakçılığı hariç ara malları ve dayanıklı tüketim malları sektörleri ise hem endeks değerinden daha düşük hem de negatif değerler aldı. Alt sektör arasında en düşük değer alan sektör dayanıklı tüketim malları sektörü oldu.
Kaynak: iha