Eskişehir’de fotoğraf sanatı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Osman Yaşar Tanaçan’ın arşivindeki Fransız dergilerde yar alan fotoğraf ve yazılardan derlenen “70 yıl önce Fransız basınında Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti” adlı sergi Espark AVM’de açıldı.
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle açılan sergideki görseller ve yazılar, Fransız basınının “Cumhuriyet ve Atatürk’e bakışını” yansıtıyor. Serginin açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç bu belgelerin gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Ataç "Bu arşivler bana göre çok nadide arşivler. İyi ki Türkiye’de hâlâ, bunları önemseyerek arşivleyen insanlar var. Bu arşivler olmasa bugün bunları göremeyecektik. Kurtuluş Savaşı’nda savaştığımız Fransızlar, 10 sene sonra Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı ve devrimlerini methederek yazıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti, bu 91. yılını kutlayacak, 191’i de kutlayacak, 291’i de kutlayacak. Onun için bu belgeleri el üstünde tutmamız gerekir. Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerimizden önemli bir etkinlik. Önümüzdeki 2015 seçimlerinde, Cumhuriyet’in anlatılmasının, çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Cumhuriyetimizin yanında olacağız. Onu kuran Büyük Atatürk’e ve silah arkadaşlarına ne kadar teşekkür edersek az. Nur içinde yatsınlar, ışıklar içinde yatsınlar. Onları gerçekten çok özlüyorum. Buradan en derin sayı ve sevgilerimizi gönderiyorum” dedi.
Sergide konuşan Tanaçan da fotoğraf sanatının geçmişten günümüze uzanan en önemli köprü olduğunu belirterek, elindeki Fransız dergilerde yer alan fotoğrafların ve yazıların, 40 yıl öncesi ile bugün arasında köprü oluşturduğunu söyledi.
Fransız dergilerindeki yazıları Türkçeye çeviren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Medine Sivri de, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetle özellikle kadınların yaşamını değiştirdiğini, Cumhuriyet’in getirdiği yeniliklerle Avrupa’da uyandırdığı hayranlığın bu dergilerde yer aldığını belirtti.
Başkan Ataç, serginin hazırlanmasına emek veren Tanaçan ve Sivri’ye teşekkür belgesi ile plâket takdim etti.
Kaynak: iha