Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, tamamı ortaya çıkarıldığında Anadolu’nun en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyacak Anavarza’da yürütülen kazı çalışmaları için ödeneklerin arttırılması talimatını verdi.
Geçtiğimiz günlerde Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti’nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Anavarza kazılarına ayrılacak ödeneklerin arttırılacağı sözünü vermişti. Çelik, Anavarza ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Ben buranın normal takvimi içerisinde akmasını ve keşfedilmesini çok doğru bulmuyorum. Buranın ödeneğini birkaç kat artıracağım bir an evvel sonuçlara ulaşalım diye. Çünkü burası hem bu bölge için önemli hem Anadolu tarihi için çok önemli bir yer" demişti. Ankara’ya döner dönmez Bakan Çelik kurmaylarıyla görüştü ve Anavarza için ayrılan ödenekler arttırıldı.
2015 YILI KAZILARI İÇİN 1 MİLYON TL ÖDENEK AYRILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘tarihin ilk duble yolu’nu barındıran Anavarza’da yürütülen çalışmalar için kazıların başladığı 2012 yılından bu yana ayırdığı toplam ödenek miktarı 1 milyon TL’yi buldu. Bakan Çelik’in talimatıyla bu ödenekleri 3 katına çıkaran Bakanlık, sadece 2015 yılı kazıları için Anavarza’ya 1 milyon lira ödenek ayırmayı planladı. Bakan Çelik’in talimatıyla Anavarza’ya ayrıca Aralık ayı için ek olarak 100 bin lira ödenek çıkartıldı.
Bakanlığın kültür politikasında önceliğinin Anadolu coğrafyasında bulunan medeniyet eserlerini ve kültür varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Anavarza Antik Kenti’nde de Roma’nın, Bizans’ın, Sasaniler’in, Kilikya Krallığı’nın, Osmanlı Devleti’nin yani birden çok medeniyetin ayak izleri var. Anavarza hem Anadolu tarihi için hem dünya tarihi için çok önemli bir yer. Hocalarımız, Anavarza Antik Kenti içinde yer alan ve şu anda toprak altında gün ışığıyla yeniden buluşmayı bekleyen bazı kitabeler bulunabileceğini ve Anadolu tarihiyle ilgili yeni keşifler yapılabileceğini belirtiyorlar. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızla el ele vererek, Anavarza’daki kültürel ve tarihi mirasın zarar görmeden ortaya çıkarılması, sergilenmesi, korunması ve dünyaya duyurulması için Bakanlık olarak üzerimize düşen bütün sorumluluğu yerine getireceğiz. Anavarza Antik Kenti’ni mümkün olan en kısa sürede eski günlerindeki ihtişamına kavuşturacağız.”
Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileri de önümüzdeki günlerde Antik Kent’te yapılacak çalışmalarla ilgili Anavarza’da inceleme yapacak ve bir çalışma takvimi oluşturulacak. Anadolu’nun her bölgesinde yürüttüğü kazı çalışmalarıyla tarihin bir parçasını yerine koymaya çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ayrıca Adana’nın Karataş ilçesinde devam eden Magarsus Antik Kenti kazılarına da 650 bin lira ödenek ayırdı.
Kaynak: iha