Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü etkinlikleri çerçevesinde, ‘Şiddetin Rengi’ isimli canlı tablo sergisini açtı.
Bir Alışveriş Merkezinde gerçekleşen ‘Şiddetin Rengi’ isimli canlı tablo sergisiyle ilgili bilgi veren Sera Sanat Atölyesi Sanat Yönetmeni Serap Erkoç, canlı tablo projesinde dünyada çeşitli alanlarda isim yapmış kadınların canlı tablo performanslarının sergilendiğini söyledi.
Sergide, Da Vinci’nin ünlü tablosu Mona Liza, dünyaca ünlü ressam Frida Kahlo ve bilim kadını Madam Cruie’nin yaşamlarından ve görsellerinden esinlenerek tasarlanan canlı tablo performansının yer aldığını belirten Erkoç, tarihe adını yazdırmış kadın kişiliklerin şiddet görmüş hallerinin erkek modeller tarafından canlandırıldığını belirtti.
Çalışmada, erkek model kullanmaktaki amacın, ironik bir dille şiddetli bir mesaj verip tüm insanların bir biriyle empati kurmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Erkoç, “Biz sanatçıların halka iletişime geçme aracı olarak kullandığı ve anladığı tek dil olan ‘sanat’ yoluyla bu anlamlı günde söylemek istediklerimizi sessiz duruşlarımızla anlatmaya çalıştık. Kadın ve şiddeti aynı cümle içinde kullanmayı alışkanlık haline getirmiş bir ülkede, ’Kadına Şiddete Hayır’ demek için 1 gün veya 1 haftanın yeterli olmadığının bilincindeyiz. o nedenle bu konuyu sürekli gündemde tutmak niyetindeyiz” dedi.
Kaynak: iha