Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Derbent köyünde, Aile ve Sosoyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile Tavşanlı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yaptırılan ’Derbent Şehitleri Anıtı’, Vali Şerif Yılmaz’ın da katıldığı törenle açıldı.
Tören, 18 Temmuz 1922 tarihindeki Yunan işgali ve yapılan mezalimin unutulmaması ve gelecekteki nesillere aktarılması amacıyla yapılan Derbent Şehitler Anıtı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Vali Şerif Yılmaz ve beraberindeki protokol üyeleri, anıtın yapılmasına konu olan Derbent Köyü’nde restore edilen1922 yılında Yunan İşgali zamanında 17 kişinin yakılarak hayatını kaybettiği ve müze haline getirilen evi ziyaret etti.
Açılış öncesi bir konuşma yapan Vali Şerif Yılmaz, "Kütahya denilince akla ilk gelen Osmanlı’nın kuruluşudur, onun için burada yatan zatın kuruluştaki emeği çok büyüktür. Allah rahmet eylesin. Yine Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna vesile olan o kurtuluşun dönüm noktası Kütahya’dır. Türklere ve İslam’a coğrafya olarak seçilen bu bölge buradan itibaren Anadolu’nun değişik yerlerine ve hatta Osmanlı coğrafyasının hakim olduğu tüm alana bu bölgeden neşet eden o ruhla değişik yerlerde gerçekleşti. Bunun bir bedeli var, dün olduğu gibi bugünde, yarında aynı şekilde bize bunun bedelini ödetmeye bunun karşılığını almaya çalışacaklar. Tarih o dönemde kalan bir olay değil, tarihe takılıp kalmamamız gerekiyor, ancak tarihten aldığımız dersi biz iyi görüp, iyi bilip geleceğe yön verirken ondan istifade etmemiz gerekiyor. İşte bu bağlamda Kurtuluş Savaşında çok önemli olayların cereyan ettiği ilimizin belki de her karış toprağında şehit kanı var. Zaman zaman söylüyorum belki farklı değerlendirilir ama Kütahya’nın neresine giderseniz gidin belki abdestsiz basmamanız gerekiyor. Çünkü her yerde o şehit kanları var. Bugün burada Derbent şehitleri anıtını açacağız. Yine Yeşilbayır Köyünde Oyuktepe Anıtının geçen hafta ihalesini yaptık, yine aynı şekilde tamamlanarak en azından şehitlerimizin aziz hatıralarına bir vefa borcumuzu ödemiş olacağız" diye konuştu.(EFE)
Kaynak: iha