Anadolu’da Kanlıca mantarı adıyla da bilinen Melki mantarı, yağmurların başlamasıyla birlikte nihayet kendini gösterdi. Tavşanlı’da daha çok kavurması yapılan Melki’nin Sonbahar boyunca tezgahlarda ki yerini koruması bekleniyor. Fiyatı ise hafta başında 10 TL olan, bu leziz mantar çeşidi bugünlerde 8 TL’ye satılıyor.
Tavşanlı’da Sonbahar aylarında yetişen melki tezgahlarda ki yerini aldı. Anadolu’da özellikle Karadeniz’in batı kesimlerinde geçim kaynağına dönüşen melki, Tavşanlı’da da ormanlık alanlara yakın yerleşim birimlerinde köylünün en değerli ürünleri arasında yer aşlıyor. İlk çıktığında 10 TL’ye satılan melki, bugünlerde 8 TL’ye düştü. Bu hafta içerinde fiyatının 5 TL’ye kadar düşmesi beklenen bu leziz mantar çeşidinin Kasım ayına kadar satılması bekleniyor.
Satıcılar “ Bu ürün yılın belli bir zamanında çıkıyor. Hem biz hem de müşterilerimiz Sonbahar yağmurlarını ve çam ağaçlarının altında yetişen bu tarifsiz lezzeti bekliyor. Allah’a şükür satışlarımız çok iyi seviyede. Fiyat ise mantar çoğaldıkça azalacak“ dedi.
Pazarda alış veriş yapan vatandaşlar ise yılda bir kez dahi olsun evlerinde melki pişirildiğini ifade ederek bu lezzetin hiçbir sebzede olmadığını söylüyor. Vatandaşlar melki yorumunda şunları söyledi: “ Tavşanlımız da yetişen melkinin bugüne kadar bir kişide bi,le sağlık sorunu yarattığını görmedik. Her yıl Sonbahar’da yetişen bu mantarı Tavşanlı halkı çok iyi biliyor. Tabii ki her mantarın tüketilmemesi gerektiğini biliyoruz. Ama bu melki ve zehirsiz olduğunu biliyoruz. Gönül rahatlığıyla evimize götürüyoruz. Bu lezzet Tavşanlı’nın nimetlerinden birisi.”(İÖ-EFE)
Kaynak: iha