Niğde’nin Bor İlçesine bağlı Badak köyünde yaşayanlar, petrol arama kuyularının kapatılması sonrasında hayal kırıklığı yaşarken, muhtar Ayhan Kalkan, "kuyulardan petrol çıktığını gözlerimizle gördük" dedi.
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce yapılan sondaj çalışmaları sonucunda, 2007 yılında Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrol tespit edildi. Buna göre bölgedeki petrolün potansiyel değerinin 218 milyar dolar ile 687 milyar dolar arasında olabileceği belirtildi. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen henüz bir sonuç alınamayan çalışmalara Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından son verildi.
Aramaların sonlanmasının ardından Badak Köyü Muhtarı Ayhan Kalkan köy arazilerinde hâla petrol olduğunu belirterek, "2007 yılında Maden Tetkik Arama Müdürlüğü yetkilileri köyümüzde araştırmalar yaparken yaklaşık 850 metre derinlikte bir petrolün olduğu belirtilmişti. Bize yetkililer tarafından 850 metreden sonra petrolün kesin çıkacağı söylendi. Sonra buraya gelen ve petrolle ilgilenen yetkililer ’burada herhangi bir petrol yok’ dediler" diye konuştu.
Kalkan, daha önce yapılan çalışmalar neticesinde iki kuyu açıldığını ve bu kuyulardan petrol çıktığını köy halkı ile birlikte gördüklerini anlatarak, "Köy halkı olarak çıkan petrol sonucunda büyük bir sevinç yaşadık. Fakat daha sonra kuyularımız tekrar kapatılarak bize ’petrol yok’ dediler. Biz köy halkı olarak tekrar petrolün aranmasını devlet büyüklerimiz ve yetkililerden istiyoruz. Bu alanda köy halkı olarak petrolün var olduğuna inanıyoruz" dedi.
Badak köyünde ikamet eden Zeki Erboğa da, "Köyümüzde açılan petrol kuyularını ’petrol yok’ diyerek kapatıp gittiler. Kuyuların açılmasını köy halkı olarak istiyoruz. Yetkililerden bu kuyuların yeniden açılması için yardım bekliyoruz" diyerek köylerinde hâla petrolün bulunduğunu iddia etti.
Kaynak: iha