Malatya’nın Yazıhan İlçesi’nde kadınlara yönelik, “Öğrenen kadın, mutlu yarın projesi kapsamında” bu kez Epreme Mahallesi’nde eğitim programı düzenlendi.
Yazıhan Kaymakamlığı koordinesinde, Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi, Müftülük ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla, toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlayarak, bu yolla şimdiki ve gelecek nesiller için daha sağlıklı yaşam alanları oluşturmak ve yanlış bilgilerin önüne geçmek amacıyla, kadınlara verilmesi planlanan “Öğrenen Kadın Mutlu Yarın” eğitim programı Epreme Mahallesi’nde düzenlenerek ilgi gördü.
Kaymakam Hatice Bayar Özdemir başkanlığında oluşturulan programa, Aile Hekimi Dr.Gülsüm Baysal, Müftülük Kuran Kursu Öğreticisi Ayten Şahin ve Abdurrahman Serttaş Anaokulu Müdiresi Hatice Baştürk konuşmacı olarak katıldı.
Katılımlarından dolayı Epreme Mahallesi kadınlarına teşekkürlerini ileten Kaymakam Hatice Bayar Özdemir, proje kapsamında verilen eğitimlerin kadınları bilinçlendirmede faydası olacağına inandığını, bu gibi eğitici programların devam edeceğini söyledi.
Proje kapsamında kadınlara bilgilendirme yapan Dr. Gülsüm Baysal, kişisel hijyen ve kuralları, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri ile erken tanı ve teşhis yöntemleri hakkında görsel sunum yaptı. Kadın sağlığı açısından erken teşhisin önemi vurgulanarak, aylık ve belirli periyotlarla yapılması gereken muayene yöntemleri ile tarama ve testler anlatıldı. Ayrıca anne sütünün bebek sağlığı açısından önemi ve doğru emzirme pozisyonları konularında tavsiyelerde bulunuldu.
Akraba evliliği, tüp bebek ve organ nakli konularında bilgiler veren Müftülük Kuran Kursu Öğreticisi Ayten Şahin ise, organ nakli bağışına dikkat çekerek, katılımcılara hayat kurtaran bu davranışın inanç yönünden, uhrevi yönden ve İslam hukuku prensipleri açısından önemine değindi, konu hakkında Hadis-i Şeriflerden örnekler verdi.
Abdurrahman Serttaş Anaokulu Müdiresi Hatice Baştürk de, bedensel, zihinsel, eğitsel ve sosyal yönden çocukları destekleyici, ilköğretime hazırlayıcı, okul öncesi eğitim ve önemi hakkında bilgi verildi. Okul öncesi eğitimin öz bakım becerileri, paylaşma, sosyalleşme, sorumluluk alabilme, özgüven sahibi olma, motor ve dil becerilerinin gelişimi, erken okuma-yazma becerisi yönünden öğrencilere katkı sağladığını bildiren Baştürk, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü sorunlarının erken fark edilmesine imkAn verdiğini ve bunun içinde önlem alınması yönünde faydalı olacağını belirtti.
Program sonunda iş ve teknik dersinde öğrenciler tarafından yapılan atölye çalışmaları Kaymakam Özdemir’in büyük beğenisini toplarken, okul öğretmenleri tarafından Kaymakam Özdemir’e hediyeler takdim edildi.
Kaynak: iha