Mardin’de Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen törene katılarak, geleneksel ahilik pilavı dağıtan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Derik ilçesinde 50 yıldır kasaplık yapan ’Yılın Ahisi Seydo Yavuz’a plaket vererek, saat hediye etti.
‘27. Ahilik Haftası’ etkinlikleri kapsamında Mardin Valiliği, Mardin Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği (MESOB) ve Mardin Belediyesi’nce, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, Vali Mustafa Taşkesen, kurum müdürleri, oda başkanları ve esnaf katıldı. Vali Taşkesen, burada yaptığı konuşmada, tüm esnafın ’Ahilik Haftası’nı kutladı. Ahilik anlayışına göre, esnaf ve sanatkarların kapısını, sofrasını açık tutması gerektiğini dile getiren Vali Taşkesen, “Ahi olan kişinin, kimseye kötü nazarla bakmaması gerekir. Ahi, kimsenin ayıbını görmemeli, kimseye kötü söz söylememelidir. Ahi olan kişi helalinden kazanarak, yoksul ve düşkünlere yardım etmelidir. Cömert olmalı, âlimleri sevmeli, alçak gönüllü olmalı, temiz ve iyi kimselerle sohbet etmeli, hayâ sahibi olmalı, nefsine hâkim olmalı ve dünyaperest olanlarla oturup kalkmamalıdır” dedi.
‘Pabucu dama atma’ sözünün kaynağının Ahilik’ten geldiğini belirten Vali Taşkesen, sözlerine şöyle devam etti:
“Eskiden bir Ahi halkı kandırdığı vakit, diğer ahilerce yargılanırdı. Suçlu bulunduğu takdirde, herkesin huzurunda ve çarşının ortasında, o esnafın pabucu dama atılırdı ve yalın ayakla eve gitmek zorunda kalırdı. Bu şekilde itibarsızlaştırılırdı. Daha sonra kimsenin içine çıkamadığı için, o beldeyi terk etmek zorunda kalırdı.”
MESOB Başkanı Doğan Gazan ise, esnaf arasında rekabetin değil kardeşliğin cari olması gerektiğini, kardeşlik hukukunun ve anlayışının yaygınlaştırılması için çaba harcadıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Vali Taşkesen, Derik ilçesinde 50 yıllık kasaplık yapan, ’Yılın Ahisi Seydo Yavuz’a plaket vererek, saat hediye etti.
Törenin ardından halka ahilik pilavı dağıtıldı.
Kaynak: iha