5. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali 15 Kasım 2014 tarihinde başlıyor. İki gün sürecek ve yaklaşık 30 ülkeden 2 binden fazla göstericinin yer alacağı, 950 bin TL bütçeli festivalin kent süslemeleri için 70 ton narenciye kullanılacak. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin’in narenciye ile özdeşleşmiş bir kent olduğunu belirterek, “Bu festival de hem narenciyenin uluslararası platforma taşınması hem Mersin’in uluslararası platforma taşınmasında çok önemli bir etkinlik” dedi.
Bu yıl 5.’si düzenlenecek ve 15-16 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek Uluslararası Mersin Narenciye Festivali’nin tanıtımı, Vali Özdemir Çakacak başkanlığında düzenlenen toplantıyla yapıldı. HiltonSA Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Festival Kurulu’nda yer alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, merkez ilçe belediye başkanları, üniversite rektörleri, Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üreticiler katıldı. Portakallı baklava ve taze sıkılmış narenciye suyu ikram edilen toplantı, Mersin Polifonik Korolar üyelerinin mini konseriyle başladı.
Vali Çakacak, toplantıda yaptığı konuşmada, Mersin’in, 400 bin hektarın üzerindeki bir alanda yılda 5 milyon ton tarımsal üretimiyle Türkiye’nin tarımsal üretimde en önemli kentlerinden biri, ülke ekonomisine 5,9 milyar liralık üretim miktarıyla da en büyük ikinci tarım kenti olduğunu söyledi. “Mersin, geçmişten bugüne nasıl ki demografik yapısıyla Türkiye’nin küçük bir örneğiyse ekonomik anlamda da bünyesinde barındırdığı sektörleriyle tarımından sanayisine, ticaretine, lojistiğine, turizmine kadar ülkemizin küçük bir örneğidir” diyen Çakacak, Mersin’in Türkiye’nin narenciye üretiminde çok önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Çakacak, “Mersin zaten narenciye özdeşleşmiş bir kent. Ama bunu sadece Mersin’de yaşayanlar değil, yerelden ulusala ve uluslararasına çıkarmamız gerekir. Mersin’i nasıl ki tüm sahip olduğu imkan ve potansiyelleriyle birlikte bir marka şehir yapmak istiyorsak bunu uluslararası alana da taşımak durumundayız. Zaten uluslararası alanda narenciyemiz var. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında narenciye önemli bir yer tutmaktadır ve bu ihracatta da Mersin önemli bir yer tutmaktadır. Ama tanınırlık anlamında da yerelden ulusala ve uluslararasına taşımak durumundadır. İşte bu festival hem narenciyenin uluslararası platforma taşınması hem Mersin’in uluslararası platforma taşınmasında çok önemli bir etkinlik” diye konuştu.
“FESTİVAL ULUSLARARASI BİR ETKİNLİK KONUMUNA GELDİ”
Festivalin bu yıl 5.’sinin yapılmasına rağmen 30’a yakın ülkenin katılacağına dikkat çeken Çakacak, “Narenciye sadece Mersin’i veya sektörle ilgili insanları, üreticisinden tüketim yerindeki satıcısına kadar bir araya getiren bir etkinlik değil, uluslararası anlamda da ülkeleri bir araya getiren bir etkinlik konumuna gelmiştir. İleriki yıllarda narenciye festivalinin çok daha büyük boyutlu olarak hem Mersinimiz için hem ülkemiz için büyük kazanımlara vesile olacağını düşünüyorum. Bu tür etkinliklerin hem tanıtım hem sosyal hem kültürel hem ekonomik boyutu anlamında önemli kazanımları var. Ancak, en önemli kazanımlarından biri bugün Mersin’in tüm dinamiklerini bu salonda görmemizdir. Mersin’in tüm dinamikleri bugün ortak bir amaç etrafında bir araya geldiler. Bu ortak amaç da Mersinimizin tanıtılması, imkan ve kabiliyetlerimize, potansiyelimize sahip çıkılması ve bunun geniş kitlelere anlatılmasıdır. Sadece bu kısmı bile bu festivalin ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu açıkça vurgulamaktadır” ifadelerini kullandı.
“MERSİN NARENCİYE FESTİVALİ, SAHİPLENMEYİ HAK EDEN BİR ETKİNLİKTİR”
Büyükşehir Belediyesi olarak sadece maddi destekle değil, diğer tüm imkanlarıyla da festivalin organizasyonunda aktif bir rol aldıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da “Mersin’i marka şehir haline getirme hedefimiz çerçevesinde önemli bir etkinlik olarak gördüğümüz bu festivalin, şehrimizin ismine ve vizyonuna yakışır bir şekilde geçmesi için Festival Kurulu ve İcra Kurulu’ndaki arkadaşlarımızla birlikte her türlü gayreti gösteriyoruz. İnşallah 15-16 Kasım’da sadece Mersin’de değil, tüm ülkemizde ve hatta uluslararası düzeyde ilgi çeken, dikkatleri şehrimizin üzerinde toplayan bu etkinliği başarıyla hep birlikte gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Festivalin kalıcı olabilmesi için asıl gerekli ve önemli olanın, Mersinlilerin bu etkinliğe sahip çıkmaları olduğunu vurgulayan Kocamaz, şunları söyledi: “Mersin ülkemiz turunçgil üretiminde önemli bir paya sahiptir. TÜİK verilerine göre, ülkemizde üretilen 3,5 milyon ton turunçgilin yüzde 30’u, tür bazında da limon üretiminin yüzde 56’sı, portakal üretiminin yüzde 15’i, mandalina üretiminin yüzde 14’ü ilimizde üretilmektedir. Narenciye, Mersin’de özel öneme sahiptir. Mersin dendiğinde akla gelen 2-3 sembolden biri narenciye ürünleridir. Mersin bölgesi, ülkemiz narenciye üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştiren bir yer olarak bu alanda lider konumunda bulunuyor. Festivale hemşehrilerimizin katkısının bu yıl daha fazla olmasını bekliyoruz. Mersin Narenciye Festivali, sahiplenmeyi hak eden bir etkinliktir. Bu yıl 200 binin üzerinde vatandaşımızın ziyaretçi olarak katılımını bekliyoruz.”
“NARENCİYE 50 BİN İNSANIMIZA İSTİHDAM SAĞLIYOR”
Festival İcra Kurulu Başkanı Özdemir ise Mersin’in toplam yıllık milli gelirinin 15 milyar dolar civarında olduğunu, bunun yaklaşık 3 milyar dolarlık kısmının tarım sektörüne ait olduğunu kaydederek, “Narenciye sektörünün payı da 750 milyon doları bulmaktadır. Mersin’de narenciye sektörü en az 50 bin insanımıza istihdam imkanı sağlamaktadır. Yaratılan katma değer 1,5 milyarı bulmaktadır. 2013 yılı narenciye ihracatı Mersin’de 371 milyon dolara ulaşmıştır. Bu da toplam olarak Mersin ihracatının yüzde 25’ine tekabül etmektedir. Bütün bu göstergeler narenciye sektörünün Mersin için ne kadar önemli olduğunu net bir biçimde göstermektedir” dedi.
Mersin, Mersinliler ve narenciye için çıktıkları bu yolculukta hedeflerine birer birer ulaştıklarını ve yeni hedefler belirlediklerini ifade eden Özdemir, şöyle devam etti: “Mersin’in gülen yüzünü tüm dünyaya göstermeye başladık, Akdeniz kültürünü ortak paydamız yaptık. Mersinlilik bilincinin gelişmesini ana hedeflerimiz arasına aldık. Mersinlileri bir araya getiren 2 günlük bir şenlik ortamı oluşturduk. Festivalle Mersin’in birlik ve beraberliğini gerçekleştirdik. Ünlü şarkıcıların, artistlerin, magazin sayfalarını süsleyen yıldızların gölgesine sığınmadan festival yapılabileceğini gösterdik. Festivalimizin finansmanını tamamen yerel kaynaklarla sağladık. Toplam bütçesi 950 bin lira. Adnan Menderes Bulvarı’nın sonunda 70 dönümlük bir alanda yapılıyor. Yerli ve yabancı gruplarımız çok renkli ve çok sesli bir coşku seli oluşturacaklar. Narenciye temalı bir defilemiz olacak. Ayrıca ödüllü satranç ve fotoğraf yarışması olacak. Dört merkez ilçe belediyemizin sınırlarında bulunan okullara 20 bin adet portakal ve mandalina dağıtacağız.”
Bu yıl festival haftasında alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda narenciye indirim haftası düzenleyeceklerini de bildiren Özdemir, tüm alışveriş merkezlerini ve mağazaları bu projeye destek vermeye çağırarak, sözleri şöyle tamamladı: “Festivalimize katılmak isteyen, ‘Mersin’de ben de varım’ diyen ve Mersin’de bu da varmış dedirtmek isteyen herkese kapımız da gönlümüz de açıktır. Alanımız da geniş, bekliyoruz.”
Kaynak: iha