Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Bozyazı ilçesinde ‘Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü’ kursuna katılan 2. etap orman köylülerine sertifika verdi. Sertifika töreninin ardından Baca, Kaymakam Erkayıran ile birlikte ‘Kavaklı Bal Ormanı’ açılışını gerçekleştirdi.
Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü Salonunda ‘Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü’ kursuna katılan 2. etap orman köylülerine sertifika verme törenine, Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, Uzman Eğitici Orman Mühendisi Nuri Bal, İşletme Şefleri ve kursiyerler katıldı. Törende konuşan Orman Bölge Müdürü Abit Baca, sertifikası olmayanların ileriki dönemler içerisinde kesim yapamayacağını, ayrıca kesim sırasında iş güvenliğine önem vereceklerini, iş güvenliği için ihale şartnamelerine özel maddeler koyacaklarını ve güvenli iş elbiselerinin giyilmesini sağlayacaklarını söyledi. Baca, “İş güvenliği kurallarına uyacaksınız. Arkadaşlarımız ihale özel şartnamesine mutlaka bunları koyacaklar. İş güvenliği kuralına uyulacak ve güvenli iş elbiseleri işyerinde giyilecek şartını. Arazide kontrolü yapılacak. Alınacak elbiseler belki biraz maliyetli olacak ama hayatını kurtaracak. İleride hem kesim belgesi olmayana kesim vermeyeceğiz hemi de iş güvenliği kurallarına uygun çalışmayı sağlamayan arkadaşları sahaya sokmak istemiyoruz ve iş de vermeyeceğiz. Bunun denetçisi olacağız. Kooperatif başkanları da üyelerini kontrol edecek. Bunu hep birlikte yapacağız. Biz arkadaşlarımızın mesleklerini kaybetmesini istemiyoruz. Çünkü Orman kesim işçiliği çok azaldı. Türkiye de sürekli orman varlığımız artıyor. Ben emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum sizlere de hayırlı olsun diyorum” dedi.
Konuşmaların ardından sertifikalar verildi. Sertifika töreninin ardından Orman Bölge Müdürü Abit Baca ve beraberindekiler Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Baca, Orman Müdürlüğünün Bozyazı’da yaptığı çalışmalar hakkında Erkayıran bilgilendirildi. Makamda yapılan karşılıklı sohbetin ardından arıcılara destek olmak amacıyla Çopurlu Mahallesi Kavaklı mevkiinde oluşturulan ‘Kavaklı Bal Ormanı’ açılışı gerçekleştirildi.
MÜDÜR ALPER: "YILDA 1 MİLYON 250 KİLOGRAM BAL ÜRETİMİ HEDEFLİYORUZ"
Burada konuşan Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, Kavaklı Bal Ormanı projesine 2013 yılında başladıklarını, tamamlayarak bugün açılışını yaptıklarını, projenin Bozyazı ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, proje alanının toplam 62 hektar olduğunu söyledi. Vadi boyunca projede hedeflenen kovan kapasitesinin 5 bin olduğunu kaydeden Alper, arılar için 11 adet cansuyu havuzu ile 3 adet çeşme yaptıklarını, kovan rampası için 4 kilometre yol, 9 kilometre yol kenarı ağaçlandırması ve Kavaklı Bal Ormanı alanına akasya, mahlep, akcaağaç, yabani erik, çitlenbik, yabani elma olmak üzere toplam 3 bin 600 fidan diktiklerini belirtti. Kavaklı Bal Ormanı alanından tahmini olarak yılda 5 bin kovandan 1 milyon 250 bin kilogram bal üretimi hedeflendiğini, kilogramının 35 liradan satışı ile 4 milyon 375 bin lira arıcıların gelir elde edeceğini vurgulayan Alper, arıcıların dernek veya birlik kurmaları halinde Bozyazı bal çamının bir marka haline geleceğini, bu yönde arıcıların yapacağı çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca ise Bozyazı 2, Anamur 3, Erdemli 2, Gülnar 4, Tarsus 6, Çamlıyayla 2, Mut 2, Mezitli 4 ve Toroslar’da 1 olmak üzere toplam 2 bin 170 hektarlık alanda toplam 26 adet bal ormanı oluşturduklarını söyledi. Baca, “Oluşturduğumuz bu bal ormanları arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Silifke Şehitlik Bal Ormanı ile bu sayı 27’ye, toplam alan ise 2 bin 230 hektara ulaşmıştır. Bu sahalarda, arıcılık açısından önem arzeden türlerle ekim ve dikimler yapılmış, kovan koyma yerleri düzenlenmiş, çeşmeler yapılmış ve arılar ile yabani hayvan türlerinin faydalanacağı can suyu havuzları tesis edilmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Arıcılarımıza da hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Baca, 5 bin olan kovan kapasitesini 10 bin’e ulaştırmayı, önümüzdeki dönem içerisinde kovan yerlerini parselleyerek numaralandıracaklarını ve parseller üzerine ağaçtan baraka şeklinde arıcıların aileleri ile birlikte kalabilecekleri alanlar yapmalarına müsaade edeceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından arıcılar Kaymakam Erkayıran ve Müdür Baca’ya sembolik olarak ürettikleri çam balı peteği verdiler.
Kaynak: iha