Mersin milletvekilleri ve belediye başkanları, yayınladıkları mesajlarla Mersin halkının ve Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar.
AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, yayınladığı mesajda, Türkiye’nin milli mücadele anlayışı ile dünya tarihinde varlığını her zaman kanıtlamış, kahraman bir Meclis’e sahip tek ülke olduğunu ve bunun onurunu yaşadıklarını belirtti. Bozkurt, “Mustafa Kemal Atatürk, ’Cumhuriyeti yeni ve sağlam esaslarıyla Türk Milleti’ni emin ve sağlam bir gelecek yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibarıyla, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur’ sözleriyle toplumsal ve kültürel alanda bir yenilenme ve çağdaşlaşma döneminin başladığını müjdelemiştir. Bugünlerde aziz şehitlerimizin acısını, kahraman gazilerimizin fedakarlıklarını millet olarak derinden hissediyoruz. Her 29 Ekim’de yenilenen bu duygular bizlere yeniden şevk ve enerji veriyor” dedi.
AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun da mesajında, Cumhuriyetin sağladığı demokratik yönetim ve bilimsel düşünce ortamı sayesinde Türkiye’nin, saygınlığına ve büyüklüğüne yaraşır biçimde dünya ile her alanda rekabet edebilen, mutlu insanların yaşadığı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye doğru emin adımlarla hızla ilerlediğini kaydetti. Uzun, “Cumhuriyet’in ilan edilmesi, Türk milletini muasır medeniyet seviyesine ulaştıracak adımların en önemli aşamasını oluşturmaktadır. Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Türkiye’nin dünya sahnesinde hak ettiği yeri alabilmesi ve ilelebet payidar kalabilmesi yolunda güçlü bir irade ortaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.
AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ise mesajında, “Bu yıl, Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet’in 91. yıldönümünü kutlamaktayız. Cumhuriyet, korumamız ve hiçbir şekilde ödün vermeden yaşatmamız gereken en değerli varlığımızdır. Ulusal Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanması ve sonrasında ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkaran Cumhuriyet’in ilan edilmesi, tarihin kaydettiği ender bir başarıdır. Atatürk, tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik ilkelerinin hayata geçirilmesinin yalnızca Cumhuriyet rejimi ile sağlanabileceğini görmüş, bu nedenle yönetim biçimi olarak Cumhuriyet’i seçmiştir” ifadelerine yer verdi.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da egemenliğin tek bir kişiden gerçek sahibi olan halka geçmesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen büyük bir savaşın, cumhuriyet yönetimi ile taçlanması sonucunda gerçekleştiğini vurguladı. Atıcı, “Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet kazanımlarını koruyarak, daha ileriye taşımak ve toplumun refahını, mutluluğunu en üst düzeye taşımak birinci hedefimizdir. Toplumun eşitliği, mutluluğu ve refahı için laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatmak görevimizdir” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ise 29 Ekim’in, tarih boyunca esaret yüzü görmemiş onurlu bir halkın yeniden ayağa kalkışı, yorgun ve yoksul bir ülkenin küllerinden yeniden doğuşunun tarihe yazılan bir simgesi olduğunun altını çizdi. Seçer, mesajında şunları kaydetti: “Cumhuriyet, eğitimden ekonomiye, kültürden sanata bir milletin yeniden var oluşunun bir diğer adıdır. Ulu Önder’in önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 91. yılını büyük bir heyecan ve gururla kutluyoruz. Herkes şunu iyi bilmelidir ki, Cumhuriyet sonsuza dek var olacak, Cumhuriyetle somutlaşan devrimlere olan bağlılığımız kararlılıkla sürecektir.”
29 Ekim’in, ayrışmayı kabul etmeyen bir millet anlayışını, uluslaşma sürecini ve laik cumhuriyeti sahiplenme, savunma ve koruma günü olduğunu belirten CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de “Tarihimizden ve sahip olduklarımızdan güç alarak Cumhuriyetimizi koruyup, dünya ile her alanda rekabet eden, mutlu insanların yaşadığı, güçlü ve müreffeh Türkiye’yi kurmak hepimizin en büyük görevi olmalıdır” dedi.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna yayınladığı mesajda, 29 Ekim 1293 tarihinin Türkiye için bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek “Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesidir. Ulu Önder Atatürk’ün emanet ettiği Cumhuriyet’i kimsenin yok etmesine izin vermeyeceğiz” derken, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ise mesajında şu ifadelere yer verdi: “91 yıl önce, 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyet, tüm insanlık için dikkatle üzerinde durulmaya değer büyük ve aynı zamanda örnek bir devrimdir. Bugün, her zamankinden daha çok sahip çıkmamız gereken Cumhuriyet; eşitlik, özgürlük ve çağdaşlık ilkelerini kapsamasının yanı sıra aynı zamanda büyük bir düşüncenin ürünüdür. Bizlere düşen en önemli görev, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak, savunmak, büyük önder Atatürk’ün devrimleriyle aydınlanmış yolda emin ve güçlü adımlarla ilerlemek, bu değerleri gelecek kuşaklara teslim etmektir.”
AK Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar da bir mesaj yayınlayarak, "Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 91. yıl dönümüne erişmiş bulunmaktayız. Bugünü büyük bir sevinçle ve gururla kutluyor, milletçe bu coşku ve heyecanı paylaşıyoruz. Cumhuriyetimiz, millet olarak bu büyük zafere Ulu Önder Atatürk önderliğinde büyük bir kararlılıkla ve azimle omuz omuza verip kazanılmış büyük bir eserdir. Ülkemizdeki birlik ve beraberliği, barış ve dostluğu bozmak isteyen kirli emellere millet olarak hiçbir zaman müsaade etmedik, etmeyeceğiz de” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha