Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, 6 bin 200 hektarlık alanda bu yılki hedeflerinin 3 milyon fidan dikimi olduğunu, ancak bu hedefi aşacaklarını belirterek, 800 ton civarında tohumu da toprakla buluşturacaklarını söyledi. Baca, Mersin’in orman varlığının da son 12 yılda 40 bin hektar arttığını bildirdi.
Orman Bölge Müdürü Baca, Mersin il genelinde bu yıl gerçekleştirecekleri ağaçlandırma çalışmaları kapsamında İHA muhabirine bilgi verdi. Bölge Müdürlüğü’nün ana görevi olan fidan dikme ve tohum ekme döneminin yaklaşık 1,5 ay önce başladığını dile getiren Baca, şu anda Mersin Bölge Müdürlüğü olarak yıllık hedeflerini gerçekleştirmek üzere yaklaşık 6 bin 200 hektarlık olanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yaptıklarını kaydetti. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün, geçmiş yıllarda Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında en fazla fidan diken ve tohum eken bölge müdürlüğü olduğunu anımsatan Baca, “Şu anda da ona yakın ama o yıllarda potansiyel alanlarımız biraz genişti, yıllık 12-13 bin hektarlık ağaçlandırma yapılabiliyordu. Ama bu bölge aynı zamanda küçükbaş hayvancılıkta da birinci. Tabi ki onların da yaşam alanlarını daraltmamak, koordineli gitmek gerekiyor. Biz Yörüklerimizin de küçükbaş hayvan yetiştireceklerini düşünerek onlarla birlikte karar veriyoruz. Yani birden bire hepsini aynı anda değil, onları düşünerek dikim ve ekim işini dengede götürüyoruz. Yaklaşık 6-7 bin hektar yıllık gerçekleşme yapıyoruz” dedi.
“DİKİMLERİMİZ BAŞLADI”
Bugün yaptıkları çalışmaların daha çok Toros Dağları’nın yükseklerinde görüldüğünü, alt rakımların çam ağırlıklı olduğunu ifade eden Baca, üst rakımlarda ise geniş şekilde sedir ağaçları için uygun yerleri olduğunu dile getirdi. Dikimleri başlattıklarını aktaran Baca, “6 bin 200 hektarlık ağaçlandırma faaliyetinin yüzde 85’i sedirdir. Çünkü alt rakımlarda zaten kızılçam hakim. Kızılçamın yetiştirilmesi daha çok bakım ve tıraşlamadır. Sahayı tıraşlarsınız, boşaltırsınız, ışığı görünce kendisi çimlenir bahar döneminde. Ayrıca dikim yapmamız çok gerekmez. Doğal müdahale her zaman bizim için avantajlıdır. Tabi biz sadece sedir dikmiyoruz. Yabanıl türler dediğimiz yaban hayvanları ve insanların ihtiyaçlarını giderecek olan ve çok önemsediğimiz alıç, yaban armudu, ayrıca geyik elması, dağ eriği, andız, alt rakımlara doğru ceviz, badem, defne, harnup, sumak, dikenli incir dikiyoruz. Bunlar gelir getirici türlerimiz, bir kısmı yaban hayvanlarına da hizmet ediyor. Mesela geçen yıl 80 bin civarında dikenli incir dikmiştik, bu yıl 100 bin civarında dikiyoruz. Bu gelir getirici türlerimiz köylülerimize de devletimize büyük gelir kapısı oluşturuyor” diye konuştu.
“HEDEFİMİZ 3 MİLYON FİDAN DİKMEK AMA BUNU AŞACAĞIZ”
Bu yıl hedeflerinin 3 milyon fidan dikmek olduğunu da söyleyen Baca, “Ama biz 3 milyonu aşacağız. 6 bin 200 hektarlık alanda bir kısmı dikim, bir kısmı ekim olmak üzere çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 685 ton civarında topladığımız kozalaklardan çıkardığımız tohum var, o tohumları ekeceğiz, ağırlıklı olarak sedir tohumu. Zaten kızılçamın kendisi dökülüyor, atmıyoruz ayrıca, zayıf olan yerlerde takviye yapıyoruz. Ama sediri genellikle tohum topluyoruz, işçilerle hep beraber atıyoruz. Attıktan sonra onlar Nisan-Mayıs gibi çimleniyorlar. Kar yağmadan önce atıyoruz ve 1-1,5 ay önce tohumları atmaya başladık. Yaklaşık 800 ton civarında tohum toprakla buluşacak. Bizim ekimimiz Şubat-Mart aylarına kadar devam eder ama biz Ocak ortasına kadar bitiririz ama alt rakımlarda küçük parçalarda ve yol kenarı dikimleri Mart başına kadar sürer, 15 Mart’ı geçirmeyiz. Ama ana hedefimiz yüzde 80-90’ını 15 Ocak’a kadar bitiririz” şeklinde konuştu.
“MERSİN’İN ORMAN VARLIĞI 40 BİN HEKTAR ARTTI”
Ağaçlandırma çalışmalarını sadece yukarıda Toroslar’da ormanlık alanda değil, Mersin-Tarsus otoyolu ile ilçe karayollarında da gerçekleştirdiklerine işaret eden Baca, şöyle devam etti: “Bu yıl Mersin-Tarsus otoyolunda 10 kilometre ağaçlandırma yapıyoruz. Ona da başladık. Silifke, Aydıncık, Bozyazı, Anamur, Antalya sınırına kadar olan karayolu tamamen ağaçlandırılıyor. Yine 76 kilometre karayolu kenarında da ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Ayrıca 130 kilometre civarında köy ve orman yolu kenarında ağaçlandırma yapıyoruz. Bu bölümleri genellikle gelir getirici türlerle ağaçlandırıyoruz ki, köylülerimize faydası olsun bu çalışmaların. Bir adet baraj, üç adet gölet etrafı, okullarımız, hastanelerimiz, mezarlıklarımızda da ağaçlandırma çalışmalarına sürekli devam ediyoruz.”
Mersin’in orman varlığının yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla sürekli arttığını da vurgulayan Baca, şu bilgileri verdi: “Mersin’in bundan 10-12 yıl önce 820 bin hektarlık orman alanı varken, şu anda 860 bin hektar ormanlık alanı var. Bunun da yüzde 56’sı verimli. Ama 10-12 yıl önce ormanlık alan il genelinde yüzde 50 civarındaydı, şu anda yüzde 55 civarında. Üstelik verim de arttı. Ormanlık alan 40 bin hektar arttı, giderek de artacak. Yukarıda Toroslar’daki çıplak olan yerleri yıldan yıla ağaçlandıracağız, daha yeşil, daha güzel olacak Mersin.”
Kaynak: iha