Mersin’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı.
Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yılı dolayısıyla yarın kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı kapsamında Mersin’de çelenk sunma töreni düzenlendi. Öğle saatinde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, CHP Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve İsa Gök ile protokol üyeleri, askeri erkan, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Tören, Vali Çakacak’ın, askeri tören mangasını selamlamasıyla başladı. Törende daha sonra Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Kocamaz’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmalarının ardından, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Törenin sona ermesinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Çakacak, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı mücadelesini Cumhuriyetle taçlandırdığını ve o Cumhuriyeti de bizlere emanet ettiğini söyledi. 91 yıldır cumhuriyet kazanımlarıyla birlikte özgürlük mücadelesi veren ülkelere de örnek olduğunu vurgulayan Çakacak, “Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından biri bu topraklarda yaşayan insanlara eşit vatandaşlık hakkı vermesidir. Bu sayededir ki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kanun önünde eşittir ve kendi ülkesinin yönetimine her vatandaş bu sayede talip olabilmektedir. Bu, cumhuriyetin güzellikleridir, demokrasinin güzellikleridir. İnsan hak ve özgürlükleri, demokrasi, ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel anlamda geldiği nokta, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletine sahip olmamız, bunlar cumhuriyetin hep kazanımları. Bizler Türk milleti olarak bu kazanımlara sahip çıkmalıyız, cumhuriyetimize sahip çıkmalıyız ve cumhuriyetimizi, ülkemizi bulunduğumuz yerlerden Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmada her bir fert olarak herkes bir şeyler yapmanın çabası içerisinde olmalı. Çünkü sadece ‘biz vatanımızı çok seviyoruz’ demekle olmaz. Vatanını sevmek demek, bu ülke için bir şeyler yapmak demek, çalışmak demektir. Çünkü kim vatanı için en çok çalışıyorsa vatanını en çok o seviyor demektir. Ülkemizin kıymetini bilmemiz lazım. Gerçekten cennet gibi bir ülkeye sahibiz. Atatürk bize cennet gibi bir ülke bırakmış. Bu mirasa sahip çıkmak zorundayız, aldığımız yerden daha yukarılara çıkarmak durumundayız” dedi.
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın kolay bir coğrafya olmadığına da dikkat çeken Çakacak, “Tarihin her devrinde bu topraklara sahip olmak için atamalarımız bedeller ödemiş. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi her zaman bozmak isteyenler olacaktır ama onlar Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı örneğinde gördüğümüz gibi bizim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi öyle topla, tüfekle, savaşla asla bozamamıştır. Bunun için bizim birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize zarar vermek için her ortamda çalışacaklar. Ama ben inanıyorum ki, Türk milletinin sağduyusu birlik, beraberliğin, kardeşliğin bozulmasına asla fırsat vermeyecektir. Bütün milletimizin, Mersinli hemşehrilerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum ve bu cennet vatanı bizlere emanet eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygıyla, minnetle, şükranla anıyorum” diye konuştu.
Kaynak: iha