Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda, obeziteye karşı organize edilen ’sağlıklı yaşam’ yürüyüşleri devam ediyor.
Bu hafta da Mersin İdman Yurdu Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Suphi Öner Öğretmenevi karşısına git gel yapılarak sürdürüldü. Yürüyüşe, Mersin Halk Sağlığı Müdürümüz Dr. Aytekin Kemik, Yenişehir Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Kamil Çelebiyılmaz, Halk Sağlığı Müdür yardımcılarımız, Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube müdürleri, Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi personeli, diğer kamu kurum kuruluşlarının personeli ile vatandaşlar katıldı. Sağlıklı beslenme ile hareketli yaşam kapsamında sloganların yer aldığı afişler taşınılarak farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Yürüyüş sonunda açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, bu yürüyüşlere devam edeceklerini ifade ederek, "Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen şişmanlığın en önemli sebeplerinden biri fiziksel aktivitenin yetersiz olmasıdır. Fiziksel aktivite en basit hali ile enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesi olarak tanımlanmaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almakla birlikte obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Bu yüzden fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplum sağlığının korunması açısından önem arz ettiğinden, toplum tabanlı bir yaklaşım gerektirmektedir. Çağımızın hastalığı obezitenin önlenmesinde sağlıklı beslenme kadar düzenli egzersiz yapmakta önemlidir. Egzersizi planlı, programlı ve gün içerisinde belli bir kalori harcamaya yönelik olarak yapılan hareketler olarak tanımlayabiliriz" diye konuştu.
En iyi ve kolay egzersizin yürüyüş olduğunu belirten Kemik, "Günlük 45 dakika orta hızda yapılan egzersiz pek çok kronik hastalıkların oluşum riskini azaltmakla birlikte, ideal kiloya ulaşmada ya da kiloyu korumada, metabolik hızı attırmakta, stres ve depresyondan uzaklaştırma gibi pekçok faydasını sayabiliriz. Toplumda özel donanım ve ders gerektirmeyen, güvenli, basit ve ücretsiz bir egzersiz olan yürüyüşün önemini vurgulamak, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile Sağlık Bakanlığımızca 2014 yılı ’Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı’ olarak ilan edilmiş ve toplumumuzu düzenli fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmek amacıyla Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam sloganıyla yürüyüşler yapılmaya başlanmıştır. Bu yürüyüşlerdeki amacımız personelimizin fiziksel aktivite yapmalarını sağlamak kadar halkımızın da düzenli fiziksel aktivite yapması konusunda farkındalık oluşturmaktır" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha