Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Akın Atilla, bugüne kadar topladıkları kurban derileri, fitre ve zekatlarla havacılık alanında çok büyük işler yaptıklarını belirterek, “THK’nın yaptığı hizmetleri Avrupa’daki küçük ülkelerde 3 bakanlık yapıyor. Mersinli hemşehrilerim lütfen derilerini bize versinler, o derilerle gençlerimizi havacı yapalım” dedi.
THK Mersin Şube Başkanı Akın Atilla, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban derileriyle ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. THK Mersin Şubesi olarak bu sene de kurban derisi toplamak üzere hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden Atilla, “Şimdiden personelimizi ve araçlarımızı ayarladık. Kesim yerlerinin listelerini aldık ve Kurban Bayramı’na hazırız. Bu sene yaklaşık 50 araç ve 230 personelle kurban derisi toplayacağız” diye konuştu.
THK’nın şimdiye kadar topladığı kurban derileri, fitre ve zekatlarla Türkiye’deki pek çok ilki gerçekleştirdiğini dile getiren Atilla, bu çerçevede helikopter sağlık ambulansları alarak halkın hizmetine sunduğunu, bu helikopterlerin Türkiye’nin her tarafında görev yaptığını kaydetti. Yangın söndürme uçaklarının da Türkiye’de ilk defa THK tarafından devreye sokulduğunu ve şu anda 29 uçakla Türkiye’nin her tarafına konuşlanarak yangın söndürme işlemlerini yerine getirdiğini aktaran Atilla, “THK, son olarak Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ni kurdu. Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi. Şu anda 13 fakültede havacılık ve uzay konusunda eğitim veriyor. Ayrıca 2 tane meslek yüksekokulunda da kabin memurları ve yer hizmetleri elemanı yetiştiriyor. Türkiye’nin havacılıktaki eksiklerini görerek bunları kapatmaya çalışan bir anlayışı ve kararı var THK’nın. Kuruluş amacı da bu. Havacı bir gençlik yetiştirmek, Türkiye’nin havacılıktaki önünü açmak ve Türkiye’de havacılıkta personel, araç-gereç, ne gerekiyorsa bunları temin ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin hizmetine sunmak. Bunun için çalışan bir kurum var” ifadelerini kullandı.
“ALDIĞIMIZ HER BİR KURBAN DERİSİNİN BİR KURUŞUNUN DAHİ HESABINI VERİRİZ”
“Yaptığımız işler ortada ve biz bunları şimdiye kadar kurban derileri ve fitre zekatlarla yaptık” diyen Atilla, aldıkları her bir kurban derisinin bir kuruşunun dahi hesabını verecek şekilde açık, şeffaf bir çalışma sergilediklerinin altını çizdi. Atilla, “Bu işleri bugün Avrupa’da 3 ayrı bakanlık dahi yapamıyor. Yani Polonya, Litvanya gibi küçük Avrupa ülkelerinde THK’nın yaptığı hizmetleri 3 ayrı bakanlık yapıyor. Şu anda THK Isparta’da uçak bakım atölyesi kurdu. Isparta havaalanında Avrupa’nın uçaklarının bakımı, boyası, motor bakımı ve uçak bakımı yapılıyor. Böylece Türkiye’ye müthiş bir döviz kazandırıyoruz. Bunu Türkiye’de yapacak bir kurum yok. Ayrıca Çorlu’da yine helikopter bakım merkezi kurduk. Helikopterlerin yıllık bakımları zorunlu ve Çorlu’da da tüm Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın helikopterlerinin bakımını yapıyoruz. Bunların hepsi ful çalışıyor ve döviz kazandırıyor ülkemize” şeklinde konuştu.
“PİLOT OKULLARIMIZDA JET PİLOTU YETİŞTİRİYORUZ”
THK’nın bunların yanında İzmir, Ankara ve İstanbul’da 3 ayrı pilot okulu olduğunu, bu okullarda da jet pilotu yetiştirdiklerini bildiren Atilla, artık THK’nın okullarından yetişen pilotların THK’nın kendi uçaklarında stajlarını yapıp, uçuş sürelerini de tamamlamış jet pilotu olarak jet uçaklarının 2. pilot koltuğuna rahatça oturabildiklerini ve yüksek ücretler aldıklarını vurguladı. Ayrıca açtıkları pilotluk fakültesinde de okullu pilotlar yetiştiğine dikkat çeken Atilla, şöyle devam etti: “Bu sene önümüzdeki aylarda THK’nın kendi fabrikasında ürettiği ilk uçakları artık gökyüzünde uçacak. Bunlar çok büyük gelişmeler Türkiye için. THK gerçekten çok büyük işler yapıyor.”
Havacılığı geliştirebilmek için gençlere büyük önem verdiklerini de dile getiren Atilla, model uçak, radyo kontrollü model uçak, yamaç paraşütü, paraşüt, yelken kanat ve pilotaj kurslarını gençlere ücretsiz verdiklerini, okullarda havacılık kolları kurarak, öğrencileri havacılığa bulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.
“DERİLERİNİZİ BİZE VERİN, HAYIRLI İŞLER İÇİN KULLANILSIN”
Kurban derileri için Mersinlilere çağrıda bulunan Atilla, şunları söyledi: “Mersinli hemşehrilerimden rica ediyorum, lütfen derilerini THK’ya versinler. Böylece derilerinin hem ülkemiz için hem gençlerimiz için gerçekten hayırlı bir işte kullanılacağını bilsinler. THK araçlarla deri toplamaya tüm Mersin’de devam edecek ama araçlarımızı kaçırırlarsa bize ulaşsınlar. THK’nin 233 16 63 ve 233 09 56 numaralı iki telefonu bayram boyunca 24 saat açık olacak. Bize gelen ihbarları isterse tek bir deri bile olsa Mersin merkez sınırları içerisinde nerede olursa olsun gidip o adresten alacağız. Derilerini makbuz karşılığında versinler. O derilerle Mersin’in gençlerini havacı yapalım, kötü alışkanlıklardan, kahve köşelerinden kurtaralım, havacılığa bulaştıralım, önlerini açalım, sonra da havacı olsunlar. Gerek pilot olsunlar, gerek yer hizmetlerinde yer alsınlar. Lütfen THK’yı, bu ulu çınarı yaşatmaya devam etmek için kurban derilerinizi THK’ya verin sevgili Mersinliler. Kurban Bayramı öncesi hepinizin Kurban Bayramı’nı kutluyorum ve sağlıklı, mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum. Şimdiden de kurban derilerinizi bize vereceğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kaynak: iha