Muğla’nın Marmaris ilçesinde hayatını sanata adayan ve birçok alanında eserler bırakan 90 yaşındaki Mustafa Kamil Dürüst, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
İlçeye 33 yıl önce yerleşen fotoğrafçı, bestekar, koleksiyoncu, yazar, müzikolog ve sanat tarihi araştırmacısı 90 yaşındaki Mustafa Kamil Dürüst, kanser tedavisi gördüğü İstanbul’daki özel bir hastanede hayatını kaybetti. Mustafa Kamil Dürüst, 15 yaşından itibaren resim çalışmalarına ağırlık verdi. Dürüst, 2004 yılında yaşamını sürdürmeye başladığı Marmaris Huzurevi’nde kendi ismini taşıyan kütüphane kurdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi mezunu, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) ilk üyelerinden olan ve Marmaris Fotoğraf Dostları Derneği (MARFOD) Onursal başkanı Dürüst, Sadettin Kaynak’tan müzik dersleri alarak tasavvufun detayları öğrendi. 60 şarkı besteleyen ve bunların büyük bölümün de güftesini yazan sanatçının 400’ün üzerinde resim tablosu, 30 bine yakın Türkiye ve çeşitli ülkelerde çekilmiş fotoğrafları mevcut. Osmanlı dönemi mimarisi üzerine araştırmalar üzerinde çalışan sanatçının Türkçe, İngilizce ve Almanca kitapları bulunuyor.
Cenazesi dün Marmaris’e getirilen Kamil Dürüst Sarıana Mahallesi camide kılınan öğle namazına müteakip Marmaris Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Kaynak: iha