Niğde’de Öğretmenler Günü kutlamaları, Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı´nda düzenlenen törende, Atatürk anıtına çelenk koyulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Kültür Merkezinde devam eden programa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ufuk Nayır, , Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Niğde Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, daire amirleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Törende Öğretmenler günü nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeler verilmesinin ardından Öğretmenlikte hizmet süresini tamamlayan 2 öğretmene eğitim hizmet belgesi verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Niğde İl Milli Eğitim Müdür Halil İbrahim Yaşar; “Öğretmenlik fıtrattan aç olan insanoğlunun var oluşundan zamanımıza kadar insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleğidir. Öğretmenler insanları birey yapan bireyin kendisini yaşamasına yol gösteren yaşama hazırlamaktan kendi değerleriyle hayatı yorumlamasına yardım eden aynı zamanda bireyi bencillikten kurtarıp toplumsal barış temellerini atan bir gönül eridir. Bu kıymetli görevi omuzlayan öğretmen asla yılmaz. Aksine ışık olur yolu gösteren. Öğretmen ayaklı kütüphane gibi basit kaynaklara sığmayan bilgi kaynaklarına öğreten, yönlendiren ve değerlendirme alışkanlığı kazandırandır. Öğretmen mütevazidir. Güzel yarınlara bir vesile olduğunu bilir. Öğretmenler bir kılavuzdur. İşini ve yönünü bilen kılavuzla yolculuk etmek iyi sona erer. Öğretmenlik mesleği her şeyden önce bir ideal gaye ve bir hizmet desteğidir. Toprak altına atılan tohumun onlarca tohum verebilmesi için kendini feda etmesi gibi bir öğretmende hayatına bu anlamlı ve şerefli meslek için adayabilmelidir. Her insanın bir alem olduğunu düşünürsek bir insanı kurtarmanın bir alemi kurtarmak kadar değerli olduğu çok iyi bilinmektedir. Öğretmenlerin en kıymetli meyvesi olan insanlar huzurlu bir toplum, mutlu bir gelecektir. Öğretmen hayatının her aşamasını planlamalıdır. Planı olmayanlar başkalarının planına uymak zorunda kalırlar. Öğretmen yarını bir gün önceden yaşayan kimse olmalıdır. Öğretmenin hayali olmazsa başkalarının da hayalinin önemi olmayacaktır. Öğretmen bir ayna olmalıdır kendisine bakanlar iyiyi, doğruyu, hoşgörüyü ve geleceği görmelidirler. Hayata dair zor olan bazı şeyler gibi şerefli öğretmenlik mesleğini tarif etmek çok zor. Öğretmen yeri doldurulmaz öğretici eseridir ve eserine kıymet biçilemeyen sanatçıdır. Öğretmen bir mum gibi kendini yok eden ve etrafını aydınlatan bir mum gibidir. bu vesile ile tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlarım” dedi.
Törende bir konuşma da Niğde Valisi Necmeddin Kılıç yaptı. Kılıç konuşmasında, ’Öğretmenler bizlerin olmazsa olmazıdır. Cumhuriyet idarenin Türkiye Cumhuriyeti devletinin yücelebilmesi ve tekrar milletler ailesi içerisinde o mümtaz yerini alabilmesi için vazgeçilmez, olmazsa olmaz yaşamaya mahkum olan bir alandır. 90 yıldır eli öpülesi öğretmenlerin Anadolu’nun en ücra köşelerinde kuş uçmaz, kervan geçmez beldelerinde 3 nesildir fedakarca, feragatle hizmet ettiler. Vasıta bulamadılar, saatlerce köylere yürüdüler, elektrik bulamadılar mumla aydınlattılar ama kendileri her zaman aydınlıktı. Öylesine bir güç savaşın ardından Türkiye 20 sene öncesiyle kıyaslayama cağı bir hale geldi. Bugün bütün köylerimizin tamamına asfaltla gidiyoruz, artık öğretmenlerimiz köyde oturmak zorunda bile kendini hissetmiyor. İlçe ve il merkezilerinde rahatlıkla köylere gidebiliyor. 80’lerde insanlarımıza okuma yazma öğretmeye çalışırdık sadece, bugün Türkiye’de değil okuma şuan örgün eğitimde bulunan insan sayısı neredeyse 70 milyonluk ülkede 20 milyondur. Yüksek öğretimi bitirmiş oldukça iyi Dünya devletleri içerisinde saygın bir yerimiz var. 150’ye yakın üniversitemiz bilgi üretiyor, artık okullarımız daha iyi öğrenci yetiştiriyor. Geldiğimiz nokta yarına umutla bakmamıza vesiledir’ diye konuştu.
Programın sonunda Adaylık sürelerini tamamlayan öğretmenlerin yemin töreninin ardından emekli olanların hizmet şeref belgeleri, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç tarafından verildi.
Kaynak: iha