Niğde Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında tarla sürülmeden tohum ekimi gerçekleştirildi.
Niğde’de ilk defa uygulanan bu proje merkeze bağlı Dikilitaş Köyünde düzenlenen törenle yapıldı.
Niğde Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, toprağı sürmeden gerçekleşen ekim modelini kıraç alanlarda yaygınlaştırmaya çalışacaklarını söyledi.
Türkmen yaptığı açıklamada: “Niğde’de toprak işlememiz tarım tekniği projesi kapsamında ilk defa tarlayı sürmeden toprağı işlemeden tohum ekimi yapacağız. Bunu Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğümüz bir proje. Bu projeyi uygulamamızın temel amacı çiftçilerimizin tarlayı sürmeden doğrudan anız artıklarıyla bulunan tarlada ekim yapacağız. Bu dünyada birçok ülkede uygulanan bir yöntem. Niğde’mizde de ilk defa bu sene uyguluyoruz ekim tekniğini de bu sene çiftçilerimize göstereceğiz. Çevre köylerimizden çiftçilerimize de davet ettik. Doğrudan ekim makinesine de Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü müdürlüğümüzden getirdik.
Niğde ili yağış kuşağı noktasında zayıf bir ilimiz. Çok az bir yağış düşüyor. Doğrudan ekim yaptığımızda topraktaki nemi ve suyu muhafaza etmiş oluyor. En temel amaçlardan bir tanesi budur. Çiftçimiz toprağı sürmeden ekim yaptığı için hem zamandan tasarruf yapmış olacak hem de emekten tasarruf sağlamış olacak. Daha da önemlisi yakıt tasarrufu sağlamış olacağız. topraklarımız ağaç yönünden zayıf kalıyor. Toprak ve rüzgar erozyonunu engellemiş olacağız. Proje kapsamında Dikilitaş’a macar fiğ tohumu ekimi yapacağız. Bu ekimi haziran ayında hasat ettikten sonra sonbaharda yine aynı tarlada, tarlayı yine sürmeden bu tarlaya buğday ekeceğiz. Bu toprak işlememiz toprağı sürmeden bu ekim modelini özellikle kıraç alanlarda yaygınlaştırmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha