Yüksek yargının iki önemli kurumu olan Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay başkanlıkları için dün yapılan seçimler, iktidar lehine sonuçlandı.

Geçen hafta iki kez ertelenen Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için yapılan seçimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Zühtü Arslan kazandı.

Eski Polis Akademisi Başkanı olan Prof. Dr. Zühtü Arslan, 17 üyenin 11’nin oyunu alarak başkan oldu. Yargıtay Başkanlığı’na ise Tayyip Erdoğan’ın şüphelisi olduğu Akbil davasında beraat kararı veren, 17 Aralık üzerine ise Zekeriya Öz’e “operasyonu durdurması” mesajını götüren isimlerden İsmail Rüştü Cirit seçildi. Bu iki sonuçla Erdoğan ve iktidar, yüksek yargı dahil olmak üzere tüm yargı üzerinde tam hâkimiyet kurmuş oldu.

Haşim Kılıç’ın 13 Mart’ta yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için beklenen seçim dün yapıldı.

Seçimde iktidarın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği Zühtü Arslan ile Haşim Kılıç cephesinin istediği Serruh Kaleli olmak üzere iki aday yarıştı.

Seçimin ilk turunda, 17 üyenin 11’inin oyunu alan Zühtü Arslan başkanlığa seçildi. Başkanvekili Serruh Kaleli ise 6 oy aldı.

POLİS AKADEMESİ'NDE ÇALIŞTI

17 üyeli AYM’nin en genç 6., en kıdemsiz 4. ismi olan Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964’te Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Arslan, yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler” alanında, doktorasını da aynı fakültede anayasa hukuku alanında yaptı; 2007’de profesör unvanını aldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2001 yılında bir süre çalışan Arslan, 23 Aralık 2010’dan itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüten Arslan, 2009’da Polis Akademisi başkanlığına atandı.

Arslan, Akademi’de uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler verdi.

Anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri bulunan Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu’nca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

KRİTİK DOSYALARA BAKACAK

Zühtü Arslan’ın 4 yıllık sürecek AYM Başkanlığı’na seçilmesi ve aldığı oy miktarı, Anayasa Mahkemesi’nde yörüngenin iktidar lehine değiştiğini gösteriyor.

Yüksek Mahkeme’de bir yasanın iptal edilmesi için salt çoğunluk olan 9’a ulaşmak gerekiyor. Arslan’ın 11 oyla seçilmesi, iktidarı rahatlattı.

Yüksek Mahkeme’nin önünde bundan sonra karara bağlanmayı bekleyen kritik çok sayıda dosya var. MİT Yasası’nda yapılan değişiklik, dersanelerin kapatılması düzenlemesi, makul şüpheyi de içeren yargı paketi, iptali istenen en önemli yasaların başında geliyor.

Yine Uludere ve Sivas katliamlarına ilişkin yapılan bireysel başvuruları önümüzdeki dönemde görüşecek olan Anayasa Mahkemesi, 44 polisin tutuklandığı 22 Temmuz operasyonunda yapılan hak ihlali başvurusunu ele alacak.

İktidarın bundan sonra çıkaracağı güvenlik paketi gibi kritik yasal düzenlemeler de yine AYM’nin gündemine gelecek.

GEÇMİŞTE AYM'YE 'DARBECİ' DEDİ

Arslan, geçmişteki görevleri sırasında iktidar partisini destekleyen açıklamalar yapmıştı. AKP kapatma davasını kabul eden AYM’yi eleştiren Arslan, yine yüksek mahkemenin 367 kararına da tepki göstermişti.

AKP’nin hazırlattığı “Sivil Anayasa” taslağının mimarı olarak gösterilen Prof. Dr. Zühtü Arslan, üniversitelere ve TBMM’de türban kullanılmasını savunuyordu.

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyesi olarak görev yaparken, Iğdır Barosu’nun düzenlediği bir panelde konuşan Arslan, AYM’nin AKP kapatma davasını kabul etmesini “yargı darbesi” olarak nitelendirmişti.

Arslan, mahkemenin iptal kararlarını, gerekçesini açıklamadan yayımlamasına da karşı çıkmıştı.

‘DURDURMA’YA KARŞI

BİLGESAM için geçmişte “Yeni Anayasa Türkiye’nin Bitmeyen Senfonisi” başlıklı bir rapor hazırlayan Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin türbana vize veren anayasa değişikliğini iptal etmesini “yetki gaspı” olarak nitelendirip, AYM’nin yürürlüğü durdurma yetkisinin de olmadığını savunmuştu.

Arslan 17 Aralık sonrasında HSYK’yi hükümete bağlayan düzenlemelerin iptal edilmesine muhalefet etmişti.

AYM’YE DİZAYN

Zühtü Arslan’ın başkan olduktan sonra mahkeme içini de dizayn etmesi bekleniyor. Özellikle iktidarın cemaate yakın olmakla suçladığı bazı raportörlerin görevden alınıp, mahkeme dışına gönderileceği iddia ediliyor.

Bunun yanı sıra 2015 yılı içinde görev süreleri dolacak olan başkan vekilleri Serruh Kaleli ve Alparslan Altan’ın yerine yeni başkan vekilleri de belirlenecek. 
Editör: TE Bilişim