HDP ÖNLEMİ

2011’in aksine Kürt seçmenin yoğun olduğu yerlerde teşkilatların değil tabanın önceliklerine bakılmış. 2011 seçimlerinde “Feodal yapıyı yendik” diye övünen Ak Partibu seçimlerde feodal yapıların gücünden de yararlanmak istiyor.

‘MİLLİ GÖRÜŞ’E DÖNÜŞ

Aleviler, liberaller ‘kazanılma’ ihtimali olmadığı için AK Parti listesine etkili temsilciler sokamadı. Gazeteci Markar Esayan’ın Ermeni Cemaati’nden oy beklentisiyle değil, AK Parti’ye yönelik ‘net’ duruşundan dolayı aday yapıldığı ifade ediliyor. 
Paralel Yapı ile mücadele ve cemaatlerin partide güç kazanmasından duyulan endişe, listeye ‘Milli Görüş’e dönüş’ olarak yansımış.

RAKİPLER YALNIZ KALACAK

Mevcut milletvekillerinden 3 dönem kuralına takılmayan 105 milletvekili liste dışı kalmış, 137 milletvekili ise yerini korumuş. Parti tabanında, yerini koruyan isimlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rezervi ile kaldığı konuşuluyor.
Davutoğlu, ‘Genel başkan kim olacak’ sorusuna yanıt aranan dönemde kendi ismiyle birlikte anılan 
Abdullah Gül, Binali Yıldırım, 
Numan Kurtulmuş, Beşir Atalay, Bülent Arınç gibi isimlerin önemsediği birçok isme listelerde yer vermemiş. Partililer bunu şöyle yorumluyor: “Partinin her daim doğal lideri Tayyip Erdoğan ama tek bir ikinci adam var. AK Parti’nin müstakbel Parlamento grubunda kime sorsanız ‘Önce Reis, sonra Hoca’ yanıtını alırsınız.”

BAŞKANLIK GRUBU

Cumhurbaşkanı’nın damadı ile birlikte ‘birinci halka’ olarak nitelenen danışman ekibi Parlamento’da yer bulacak. Özgül ağırlığı çok yüksek olması muhtemel bu heyetin var gücü ile başkanlık için çalışması bekleniyor. Listenin AK Parti tabanında ‘başkanlık listesi’ olarak nitelenmesi de bundan kaynaklanıyor. AK Parti yeniden iktidar olursa, söz konusu isimlerden bazıları hükümette kritik görevlere getirilebilir.
AK Parti’nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun Davutoğlu ile yıldızının barışmadığı yorumları yapılıyordu. Listeler gösterdi ki Soylu, hem Erdoğan’ın hem Davutoğlu’nun güvenini kazanmış. AK Parti’nin geleceğinde Soylu’nun ismi daha çok duyulacak.

SEMBOLLERE EMEKLİLİK

Sadece genel başkanlık yarışında Davutoğlu’nun karşısına isimleri yazılanlar değil, 3 dönem kuralı nedeniyle aday olamayan çok sayıda ‘sembol’ AK Partili’nin de partide izi kalmadı. Referans oldukları isimler listelerde seçilebilecek yerler bulamadı. AK Parti, 7 Haziran’daki seçimlerde çok kötü bir sonuç almadıkça Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ya da AK Parti Genel Merkezi’nde çalışması beklenen 10-15 üç dönemlik dışında kalanların tamamının emekliliğin tadını çıkarması ‘kaçınılmaz son’.

Editör: TE Bilişim