ANKARA, () - CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Aykan Erdemir, "Bugün 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü. Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi 14 Aralık 2005'te yürürlüğe girdi ve bugüne kadar aralarından Türkiye'nin de bulunduğu 164 devlet tarafından onaylandı. Birleşmiş Milletler'in yolsuzlukla mücadele kampanyası, dünyada her yıl 1 trilyon dolar rüşvet verildiğini, 2,5 trilyon doların ise yolsuzluk sonucu çalındığını hatırlatıyor. Yolsuzluğun daha az refah, daha az haklar, daha az hizmetler ve daha az istihdam demek olduğunun altını çiziyor" dedi.

Aykan Erdemir, "Türkiye, 18 Mayıs 2006 tarihinde TBMM'de kabul edilen Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'yle “bir kamu görevlisinin yasal geliri ile bağlantılı olarak makul bir açıklama getiremediği, malvarlığında önemli bir artış olan haksız zenginleşmeyi suç olarak düzenleyen yasal ve diğer gerekli önlemleri almaö yükümlülüğü altına girdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğunun ve yüzsüzlüğünün yıldönümünü idrak edeceğimiz 17-25 Aralık Yolsuzluk Haftası arifesinde 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü bizler için kuşkusuz ayrı bir anlam taşıyor" diye konuştu.

Aykan Erdemir, şunları söyledi; "Türkiye, ne yazık ki Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi Raporu'nda puanı en çok düşen ülke oldu. Küresel yolsuzluk sıralamasında bir yılda 11 basamak birden yükselerek 64'üncü sıraya tırmanmıştır. Bu hızla devam edersek 5 yıl sonra 2019 yılında dünyanın en yolsuz 10 ekonomisinden biri olacağız. AKP, bu gurur tablosuyla ne kadar övünse azdır. Birleşmiş Milletler, bu yıl 9 Aralık Yolsuzlukla Mücadele Günü mesajı olarak “Yolsuzluk Zincirini Kırö ifadesini benimsedi. Ben de bu vesileyle Türkiye'ye “Yolsuzluk Zincirini Kırö çağrısında bulunmak ve Türkiye'de yolsuzluk zincirini kıran onurlu ve namuslu memur Teoman Coşkun Dudak'ı anmak istiyorum. Memur Teoman, 17 Aralık süreci fezlekelerinde sahte evrakla altın ticaretinde kullanılan uçağın kalkışına izin vermeyen memur olarak tanındı. Reza Zarrab ve Rüçhan Bayar'ın telefon görüşmelerinde dinlemeye takılan “Teoman'a neler yaptım, yani ne vaatler, ne şeyler. Yok yok, yani adam almıyor.ö ifadeleriyle halkımızın gönlünde taht kurdu. Dürüstlüğünün cezasını İstanbul'dan Gaziantep'e sürülerek ödeyen Memur Teoman'a teşekkürü bir borç bilirim."

Aykan Erdemir, "Son olarak hatırlatmak isterim ki, bu yıl Kasım ayında Avustralya'nın başkanlığında Brisbane'de düzenlenen G20 Zirvesi'nde, Yolsuzlukla Mücadele Aksiyon Planı kabul edildi. Önümüzdeki yıl G20 dönem başkanlığını yürütecek olan Türkiye, Yolsuzlukla Mücadele Planı'nın yürütülmesinden de sorumlu olacak. Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele bu planın en önemli maddeleri arasında yer alıyor. Oysa ki dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine 21 Kasım 2014 tarihinde Komisyon başkanının girişimiyle yayın yasağı getirildi. Getirilen bu yasak, yalnızca G20 Yolsuzlukla Mücadele Planı'yla değil, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'yle de çelişmektedir. Hükümetin gayretleri boşunadır. Mızrak çuvala sığmamaktadır. Türkiye'deki yolsuzluk zinciri er ya da geç kırılacaktır. Bu ülkenin 'senin önüne yatarım Reza' diyen bakanları olduğu gibi, dimdik duran Memur Teomanları da vardır" dedi.

Kaynak: dha