Eyyüp BURUN- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, () - KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Karaman Ermenek'teki maden kazasıyla ilgili olarak, "Öncelikli hedefimiz o kardeşlerimizi kurtarmak. Daha sonra da kazayla ilgili geniş bir çalışma başlatılacak" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından düzenlenen TÜMEXPO 2'nci Sanayi ve Ticaret Fuarı'nın açılış törenine katılmak için Gaziantep'e geldi. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuara Bakan Yılmaz'ın yanı sıra Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.
Açılış töreni öncesinde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da şehit edilen astsubay üstçavuş Nejdet Aydoğdu'nun ailesine baş sağlığı diledi. Bakan Yılmaz, "Bu saldırıları düzenleyenler amaçlarına ulaşamayacaktır. Yıkmak kolay yapmak zor. Kim ne yaparsa yapsın kim neyi yıkmaya çalışırsa çalışsın biz yapmaya devam edeceğiz. Bu tür eylemler yapanlar ülkemizi insanlarımız belli yerlere sevk etmek için bunu yapıyorlar, bir amaç için bunu yapıyorlar. O amaçlarını anlayıp idrak edip tam tersini yapmaya devam edeceğiz inşallah. Onlar bizi nereye sevk etmeye çalışırlarsa biz tam tersine gitmeye çalışacağız. Kardeşliğimizi bozmayanlara karşı inadına daha fazla kardeşlik diyeceğiz. Birbirimize sarılacağız, Türkiye'nin huzuruna bozmaya çalışanlara karşı biz güveni ve huzuru en iyi şekilde tesis edeceğiz" dedi.
Ermenek'te yaşanan maden kazasına da değinen Bakan Yılmaz, kaza sonrası madende mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Bizim kanunlarımız gerçekten çok ileri kanunlar. Düzenlemelerimiz oldukça ileri düzenlemeler. Bu konular biraz da uygulamayla alakalı. Gerek işadamlarımızın gerekse çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği konusuna çok daha fazla dikkat etmesini bekliyoruz. Bu iş inanın bir maliyet olarak görülmemeli. Bu bir yatırım, bir iş yerine yapılan iş sağlığı ve güvenliğine yapılan masraflar aslında daha büyük, daha acı maliyetlerin önün kesen bir yatırım. bunu bir cari harcama gibi görmemek lazım işletmenini geleceğine yönelik yapılan yatırım olarak görmek lazım. Bizde üzerimize düşeni yapmak durumundayız. Bu konuyla ilgili sıcaklığı geçtikten sonra tabi ki şuanda birinci önceliğimiz o kardeşlerimizi oradan çıkarmak. Bundan sonra mutlaka kazayla ilgili detaylı çalışmalar yapılacaktır. Kim sorumluysa kimin bir ihmali, kusuru varsa hukuk çerçevesinde karşılıklarını görecektir."
Türkiye'nin son 12 yılda kabuk değiştirdiğini ifade eden Bakan Cevdet Yılmaz, şöyle dedi:
"Bizim daha çok çalışmamız lazım. Hem kendi güvenliğimiz için hem bölgenin güvenliği ve refahı için güçlü bir Türkiye'ye ihtiyaç var. Bakın Suriye'de kardeşlerimizin başına bir iş geliyor, hemen Türkiye'ye bakıyorlar. Irak'ta bir hadise oluyor aynı şekilde. Biz daha güçlü olalım, daha fazla üretelim, daha gelişelim ki bu kardeşlerimize daha fazla yardımcı olalım ve istikrarımızı da tüm bölgeye yayalım. Türkiye'nin huzuruna kastedenler aslında bütün bu bölgenin huzuruna kastediyorlar. Dolayısıyla Türkiye'nin kıymetini bilmemiz lazım. Bunun için ikinci bir atlamaya ihtiyacımız var bunun yol haritasını 62'nci Hükümet programımızda çok detaylı şekilde ortaya koyduk."
Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Fuardaki stantları gezen Bakan Yılmaz, daha sonra kentten ayrıldı.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha