Hakime TORUN / ANKARA () - DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek, işbirliği protokolünü imzaladı. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik öncelikleri kapsamında olan uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması konusundaki bir soru üzerine Çavuşoğlu, Suriye'ye yönelik uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması konusunda bir anlaşma olmadığını belirterek, "Ancak eğit-donat konusunda çalışmalarımız var. Eğitimin nerelerde uygulanacağına dair kararlar bile alındı" dedi.

'Değerli Arkadaşım ve hemşerim' diyerek Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili'yi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getireren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gürcistan ile sadece komşuluk ilişkileri değil, aramızda hiç sorun olmayan bir çok stratejik projelerle güçlü bağlar kurulan iki ülkedir. Bugün değerli bakan arkadaşım ile yeni bir karar aldık. Ülkelerimiz arasındaki bu güzel işbirliğini üst düzeyli işbirliği konseyi seviyesine çıkarma kararı aldık. Bugüne kadar 17 ülke ile kurduğumuz yüksek düzeyli işbirliği stratejik konsey mekanizmasını Gürcistan ile de kurma kararı aldık. Mükemmel olan ilişkilerimizin bir çok alanda daha da iyi noktaya gitmesi için bu mekanizmayı önemsiyoruz. En kısa süre içerisinde başbakanlar arasında gerçekleştirilecek bu stratejik konsey toplantısını gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Bir sene Gürcistan'da bir sene Türkiye'de olacak. Her konuda Gürcistan ile aramızda yakın bir işbirliği var. Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Erzurum, Bakü Tiflis Kars gibi önemli küresel düzeyde de önemi vurgulanmış teslim edilen projelerde birlikte çalışıyoruz" diye konuştu

"EĞİT-DONAT KONUSUNDA EĞİTİMİN NERELERDE UYGULANACAĞINA DAİR KARARLAR BİLE ALINDI"

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik öncelikleri kapsamında olan uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması konusundaki bir soru üzerine Çavuşoğlu, Suriye'ye yönelik uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması konusunda bir anlaşma olmadığını belirterek, "Ancak eğit-donat konusunda çalışmalarımız var. Eğitimin nerelerde uygulanacağına dair kararlar bile alındı. Suriye'ye ve Irak'a istikrarın getirilmesidir. Terörden ve bölgedeki istikrarı bozan unsurlardan Suriye'nin temizlenmesi ve siyasi bir dönüşümün sağlanmasıdır" dedi.

"AB TARAFINDAN BİZE SOMUT BİR ÖNERİ VEYA ELEŞTİRİ GELMEDİ"

Dün AB heyeti olan görüşmelerin içeriğine ve uyum sorununa ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "AB bakanımız ve başmüzakerecimiz Volkan bey ile beraber. Yüksek Komiser Mogherini ve iki komiser arkadaşımızla birlikte ortak basın toplantısı yaptık. Görüşmelerimizde, AB tarafından bize somut bir öneri gelmedi. Veya herhangi bir sizin söylediğiniz gibi bir eleştiri de gelmedi. Biz şunun altını özellikle çizdik. Türkiye Avrupa Birliği'nin güvenlik ve savunma politikalarına çok önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.

"AB NATO İLİŞKİLERİNDE DE KİLİT BİR ÜLKEYİZ SİTEM ETMESİ GEREKEN BİR ÜLKE VARSA O DA TÜRKİYE'DİR"

Çavuşoğlu, "Fakat Türkiye bugüne kadar güvenlik ve savunma ile ilgili karar mekanizmalarına dahil edilmemiştir. Bu da aslında Avrupa Birliği'nin bir çelişkisidir. En son TBMM'de kabul edilen tezkere ile birlikte AB'nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki güçlerine katkı da sağlayacağız. Sadece Afrika ülkeleri de değil Balkanlar başta olmak üzere bir çok alan ve bölgede AB ile ilişkilerimiz var. AB, NATO ilişkilerinde de kilit bir ülkeyiz. Burada sitem etmesi gereken bir ülke varsa o da Türkiye'dir. Hem önemli katkılar sunuyor hem de karar mekanizmalarının dışında tutuluyor" ifadelerine yer verdi.



Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili de Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Gürcistan ilişkilerinin daha iyiye gitmesi konusunda karşılıklı adımların atılamaya devam edeceğini ifade etti.

 

 

Kaynak: dha