AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, hendek ve barikatları eleştirerek, "Hiç kimse mevcut hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde halkın genelinin karar vermediği bir sistem üzerinde fiili durum yaratamaz." dedi.

Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapacağı yeni anayasa görüşmesi konusunda değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çelik, “Anayasa değişikliğinden ziyade yeni anayasa yapılmasını istiyoruz. Halkın özne olduğu bir anayasa yapılmalıdır. Türkiye’nin baştan yazılmış, halkın özne olduğu sivil bir anayasaya ihtiyacı vardır. Yeni bir anayasa yapılması için tarihi misyona sahip süreç olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin yeni bir anayasaya kayıtsız, şartsız ihtiyacı vardır.” şeklinde konuştu.

Çelik, yeni anayasa konusunda HDP ile yapılacak görüşmenin iptal edilmesine ilişkin, HDP’li yetkililerin Rusya ziyareti esnasında Türkiye’yi eleştiren açıklamalarının yadırganması gereken bir durum olduğunu; randevu talebine karşılık saygı sınırlarını aşan bir şekilde ‘Bir çay içer ondan sonra da gider’ ifadelerinin bu ziyaretinin yapılmasını gereksiz kıldığını öne sürdü. Çelik, meşruiyet zemininde siyaset yapan organizasyon olduklarını ve meşru zeminde siyaset yapanları muhatap alacaklarını belirtti. Çelik, hendek ve barikat siyasetini savunmanın meşru zemin olmadığını belirterek, “Türkiye’de her görüşü savunan siyasi parti var. Burada şu ayrıma dikkat etmemiz lazım. Hiç kimse mevcut hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde halkın genelinin karar vermediği bir sistem üzerinde fiili durum yaratamaz. Siz çıkıp da ‘ülkenin şu bölgesinde öz yönetim ilan ettim’ tutumu içine girerseniz bu sadece siyasi durum olmaz, Türkiye’deki mevcut hukuk düzeni, toplumsal barış düzenini zedelemeye yönelik toplum suikastı girişimi olur. Radikal demokrasiyi ortaya koyuyorlar. Arkasına baktığınızda Stanilist bir siyaseti en katı bir şekilde savunuyorlar. Mevcut siyasi çizgilerinin arkasında vatandaşın iradesi varmış gibi de kimse konuşmasın.” ifadelerini kullandı._
Kaynak: cha