CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de bin 600 çocuğun kayıp olduğunu belirterek "Bu çocuklardan bin 100'ünün kız olması konunun başka bir boyutunu açığa çıkarmaktadır. Özellikle kız çocukları büyük bir sömürü ağının kurbanı olmaktadır. Üstelik bu rakamların yalnızca ihbar edilenler olduğunu düşünürsek, ihbar edilmeyen daha çok sayıda çocuğun kayıp olduğu ve sömürünün kurbanı olduğunu düşünebiliriz." dedi.

Sezgin Tanrıkulu, son günlerde artış gösteren çocuk kaçırılma olaylarının nedenlerinin ve kaçırılma eylemlerinin sona ermesi için gerekli tedbirlerin araştırılması, bu sorunların çözümlerinin tespiti amacıyla Meclis Araştırması istedi. Gerekçe bölümünde Tanrıkulu, Türkiye'de son günlerde sıkça yaşanan ve derin bir panik havasının doğmasına neden olan çocuk kaçırma eylemlerinin, kamuoyunu meşgul ettiğini vurguladı.

Basına da yansıyan haberlerden anlaşılacağı üzere kaçırılan çocukların dilenme amaçlı kullanılması, sömürülmesi ya da ölü olarak bulunması konunun ciddiyeti hakkında ipucu verdiğini anlatan Tanrıkulu, şunları kaydetti: "Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Burhanettin Kaya, çocuğa yönelik şiddetin, yetiştirme yurtlarında ihmal ve istismar, sokakta yaşamak zorunda bırakılma, kağıt mendil satarak, cam silerek dilenmeye zorlanma, ticari ve cinsel sömürünün nesnesi olma, fabrikalarda riskli işlerde karın tokluğuna çalıştırılma, eğitim olanaklarından yoksun bırakılma, organ ticaretine konu olma, anne babalarının bilgisi dahilinde çocuk yaşta zorla evlendirilme, töre gereği intihara sürüklenme, siyasi eylemci olarak değerlendirilme, birçok ülkede asker olmaya zorlanma gibi çeşitli şekillerde olabildiğini ifade ederek konunun önemli bir boyutunu gözler önüne sermiştir."

UNICEF’in verilerine göre; gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocukların yüzde 40’ı, yani yaklaşık 500 milyon çocuğun, günde 1 doların altında bir gelirle yaşamını sürdürdüğüne dikkat çeken Tanrıkulu, dünyada 600 milyonu aşkın çocuğun yoksulluk içinde yaşadığını söyledi. 100 milyonu aşkın çocuğun ise yoksulluk, ayrımcılık ya da kaynak yetersizliği yüzünden temel eğitim olanaklarından yararlanamadığını belirten Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Bir milyar çocuk, sağlıklı ev ortamından uzakta büyümektedir. Birleşmiş Milletler Örgütü’nün verilerine göre, cinsel ve ticari sömürünün nesnesi haline dönüştürülen çocukların sayısının 8,5 milyonu aştığı belirtilmektedir. Yılda 1,2 milyonu aşkın sayıda çocuk alınıp, satılma, kaçırılma gibi uygulamalara maruz kalmakta, seks işçiliğine zorlanmaktadır. Bu olaylar ve rakamlar ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Ülkemizde bin 600 çocuğun kayıp olduğu bilinmektedir. Bu çocuklardan bin 100’ünün kız olması konunun başka bir boyutunu açığa çıkarmaktadır. Özellikle kız çocukları büyük bir sömürü ağının kurbanı olmaktadır. Üstelik bu rakamların yalnızca ihbar edilenler olduğunu düşünürsek, ihbar edilmeyen daha çok sayıda çocuğun kayıp olduğu ve sömürünün kurbanı olduğunu düşünebiliriz. Konu ekonomik, toplumsal, güvenlik ve psikolojik olmak üzere çok sayıda nedeni taşımaktadır. Bu nedenlerin üzerinde ayrıntıyla çalışma yapılmadan olumlu sonuçlar alınmasını beklemek yanıltıcı olacaktır."
Kaynak: cha