CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, memurlar ve memur emeklilerinin enflasyon farkı beklentilerini Meclis gündemine taşıdı. Atıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, yüzde 9,4’lük enflasyon karşısında mağduriyet yaşayan memur ve memur emeklilerine enflasyon farkının verilmesi konusunda bir çalışma yürütüp yürütmediklerini sordu.
CHP’li Atıcı, Maliye Bakanı Şimşek’in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Atıcı, önergesinde, AK Parti Hükümeti ile Memur-Sen’in, 2014 yılı için memurlara ve memur emeklilerine yüzdelik zam ve ek olarak enflasyon farkı verilmesi yerine seyyanen zam yapılması konusunda mutabakata vardığını anımsattı. Buna göre, enflasyonun yüzde 5,3’te kalacağı varsayımından yola çıkılarak, memurlara aylık net 123 TL, memur emeklilerine ise aylık net 146 TL zam yapıldığını kaydeden Atıcı, “Ancak enflasyon tahmininin yüzde 9,4’e revize edilmesi, memur ve memur emeklilerinin hükümetin yanlış öngörüleri ve ekonomi politikaları karşısında nasıl mağdur edildiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Diğer taraftan, 2014 yılında memurları ve emeklileri enflasyona ezdiren hükümetin, 2015 yılı için de yüzde 3+3 zam öngörmesi ve Maliye Bakanı’nın, ‘Enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması halinde farkı da vereceğiz ve 2015’te çalışanları, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklamaları kamuoyunda inandırıcı bulunmamakta ve endişe yaratmaktadır” dedi.
Bu çerçevede, Bakan Şimşek’e, “Yüzde 5,3 enflasyon hedefine göre zam verilen memurlar ve emeklilerin yüzde 9,4’lük enflasyon karşısında yaşadığı mağduriyeti gidermek için bu kesime enflasyon farkının verilmesi konusunda yürütülen bir çalışma var mıdır?” diye sorun Atıcı, şu soruların da yanıtını istedi:
“2014 yılında memurlara sadece 123 TL, memur emeklilerine ise 146 TL’lik zam yapılırken, gıda, ulaşım, doğalgaz, elektrik ve su gibi zorunlu harcamalara yapılan fahiş zamlarla zorunlu harcamaları aylık 363 TL artan bir ailenin nasıl geçineceği hesaplanmış mıdır? Maliye Bakanı, 2015 yılı için memur ve emekli maaşlarına 3+3 zam öngörüldüğünü, enflasyonun öngörülenden yüksek çıkması halinde farkı vereceklerini, çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini açıklamıştır. Memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi anlayışı sadece 2015 yılı için mi benimsemiştir? 2014 yılında enflasyona ezdirilen memur ve emeklilerin mağduriyetleri karşısında, Maliye Bakanı’nın 2014 yılı için memura ve emekliye verilen artışların toplu sözleşme çerçevesiyle belirlendiğine, geriye giderek bunu değiştirme imkanlarının olmadığına yönelik söyleminin 2015’te de tekrarlanacağına yönelik endişeleri gidermek adına bir adım atılacak mıdır?”
Kaynak: iha