CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, kamu kurumları ile belediyelerin kamu imkanlarını ölçüsüz şekilde TÜRGEV’e tahsis ettiğini belirterek, “TÜRGEV, kamu kurumlarının tahsis ettiği yurt binalarıyla ‘Paralel YURTKUR’ haline geldi.” dedi.

CHP’li Budak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği önergede, birçok kamu kurumu ve belediyenin, gayrimenkul ve taşınmazlarını başta Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) olmak üzere, benzer düşünce yapısına sahip vakıf ve derneklere tahsis ettiğini belirtti.

Yükseköğrenim gençliğinin pek çok ilde ciddi bir barınma sorunu yaşadığı dönemde, kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin imkanlarını, binalarını, taşınmazlarını Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) yerine, kendi imkanlarıyla ‘hayır’ yapmaları beklenen vakıflara tahsis etmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Budak, “TÜRGEV, kamu kurumları ve belediyelerin tahsisleriyle neredeyse ‘Paralel YURTKUR’ haline gelmiştir.” eleştirisinde bulundu.

"ORANTISIZ TAHSİSLER DURDURULACAK MI?"

Son 5 yılda, kamu kuruluşları ve belediyelere ait ne kadar taşınmazın, TÜRGEV ve Ensar Vakfı’na tahsis edildiği, tahsis edilen taşınmazların mali değeri konusunda bilgi isteyen Budak, Başbakan Davutoğlu’na “Kamu olanakları neden kamu eliyle kullanılmamaktadır? TÜRGEV ve benzer dünya görüşüne sahip vakıfların, kamu malları ve taşınmazlarıyla ‘Paralel YURTKUR’ haline gelmesi karşısında; kamu olanaklarının kamu kurumları eliyle değerlendirilmesi için, Başbakan olarak bir uyarıda bulunacak mısınız? Kendi olanaklarıyla kamu yararına çalışmaları beklenen vakıflara; destek boyutunu aşan nitelikte kamu mallarının ölçüsüz-orantısız şekilde tahsis edilmesi uygulamasına son verilecek midir?” sorularını yöneltti.

"YURTKUR TALEP EDECEK Mİ?"

Budak, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın cevaplaması istemiyle verdiği önergede de kamu kurumları ve belediyelerin taşınmazlarını yurt binası olarak TÜRGEV ve benzeri vakıflara tahsis ettiği süreçte, YURTKUR’un bir adım atıp atmadığını gündeme taşıdı. Budak, Bakan Kılıç’tan “YURTKUR, son 5 yıl içinde kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere, yurt binası olabilecek taşınmazlarını YURTKUR’a tahsis etmeleri yönünde bir başvuruda bulunmuş mudur? Hangi kurum ve belediyelere başvuru yapılmış, ne sonuç alınmıştır? Bugüne kadar hiçbir başvuru yapılmamış ise bundan sonraki süreç için kamuya ait taşınmaz ve binaların, vakıf ve dernekler yerine, YURKTUR’a tahsis edilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır? Kamu malları ve taşınmazlarıyla TÜRGEV ile benzer dünya görüşüne sahip vakıfların 'Paralel YURTKUR' haline gelmesi karşısında, kamu olanaklarının kamu kurumları eliyle değerlendirilmesi için Başbakanlık nezdinde bir girişimde bulunacak mısınız?" sorularına cevap istedi.
Kaynak: cha