Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,() - CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılacak olan AK Saray'ın bütçesiyle Mars'a bilim için, insanlık için 3 adet uydu gönderilebileceğini söyledi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Oran, "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu kaçak, ruhsatsız ve iskanı olmayan AK Saray'da yapılacak" diyerek, CHP olarak bunun peşinde olacaklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin yüzde 2 bin 106 artırıldığına öne süren Oran, İngiliz Kraliyet ailesinin bütçesinin 126 trilyon, Cumhurbaşkanlığı 2015 bütçesinin ise 397 trilyon olduğunu söyledi.

Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya harcanan parayı tam olarak bilmiyoruz. Ama açıklanan rakam 700 trilyon lira. Öyle bir rakamdan bahsediliyor. Bizim yaptığımız hesaplara bakıldığında yaklaşık bu işgal sarayının maliyeti 1 katrilyonluk bir maliyeti var. Buda şu anlama geliyor. 76 milyon yurttaşımızın cebinden 9,2 lira para çıkacak. Burayla ilgili söylenenler, yazılanlar, belgeli olarak bakıldığında 3 bin ağaç katledilmiş. Çok büyük bir rakam. Ankara'nın iklimini değiştirecek bir rakam. Onu telafi etmek için 2 bin Euro'dan ağaç getirilmiş oda kurumuş. İşgal sarayı yapılmasaydı, bu parayla ne yapılabilirdi. Mesela Mars'a 3 uydu gönderilirmiş bu parayla. Onun dışında hastaneler okullar, Türkiye donatılırdı."

  

Kaynak: dha