Soma’da meydana gelen maden kazasını ve diğer maden kazalarını araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, Özgür Özel, Hasan Ören, Namık Havutça ve Sakine Öz, komisyon tarafından hazırlanan sonuç raporunu eleştirdi.
Soma’da meydana gelen maden kazasını ve diğer maden kazalarını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporu eleştiren CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, raporun Soma’nın asıl sorumluları ile talepleri açıklamadığını ifade etti. Parlamentoda komisyonun CHP’li üyeleri Özgür Özel, Hasan Ören ve Namık Havutça ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Sakine Öz, “Komisyon raporu ürkektir. Asıl siyasi sorumlulardan birincisi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ikincisi ise 2 saatte bir katil soğukkanlılığı ile ölümlerin rakamlarını açıklayan Bakan Taner Yıldız ve Faruk Çelik’tir” açıklamasında bulundu.
CHP’li komisyon üyeleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhini gösteren Manisa Milletvekili Özgür Özel, komisyon tarafından hazırlanan raporu eleştirerek, “Bu rapor gerçek sorumlulardan bahsetmiyor. Yazılması gereken rapor yazılmadı” ifadelerini kullanarak, hazırladıkları şerh raporunda nelerin bulunduğunu anlattı.
Hazırlanan raporun Soma’da yaşanan facianın gerçeklerini söyleyen bir rapor olmadığını, tamamen gerçek bir rapor olduğunu kaydeden Manisa Milletvekili Hasan Özel, “Soma komisyonu bin sayfalık rapor hazırladı. Teknik bilgiler, konuyu savsaklama, konuyu farklı boyutlara çekmek için gayri ciddi rapor yazılmış. Biz kendi raporumuzu hazırladık. CHP’nin eleştirisi dışında, Türk mühendislerinin madenlerle ilgili yapacakları var ve bunları iktidara geldiğimizde yerine getireceğiz” dedi.
Komisyonların işleyişinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini kaydeden Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, “TBMM’nin işleyişinde bu komisyonlar iktidar çoğunluğunun siyasal sorumluluğun üzerine örtme sorumluluğunu üstleniyor. Eğer siyasal sorumlular hesap vermezse Türkiye’de madenlerde ölümler devam edecektir” diye konuştu.
Kaynak: iha